dita

Η εβδομάδα ξεκινάει μοναδικά με DITA Eyewear
#Magnifique #Dita #Sunglasses #KapolisOptics

dita

Η εβδομάδα ξεκινάει μοναδικά με DITA Eyewear
#Magnifique #Dita #Sunglasses #KapolisOptics

Η όραση θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις μας, για αυτό θέλουμε να είναι σωστή από την παιδική μας ηλικία και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό πρόβλημα στα μάτια ενός παιδιού όσο πιο νωρίς γίνεται.

Τα παιδιά μπορεί να έχουν μυωπία, υπερμετρωπία ή ακόμα και αστιγματισμό.

Θα ξεκινήσουμε με την υπερμετρωπία, η οποία εμφανίζεται από την γέννηση και θεωρείται φυσιολογική. Αυτό γίνεται, διότι οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή και όχι επάνω σε αυτόν, λόγω του μικρού μεγέθους του ματιού του παιδιού. Η υπερμετρωπία αρχικά αυξάνεται μέχρι την ηλικία των πέντε ετών περίπου και έπειτα όσο μεγαλώνει το παιδί σταδιακά μειώνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις τελικά θα μείνει μικρός βαθμός υπερμετρωπίας ή καθόλου που είναι και το συνηθέστερο. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν τα παιδιά είναι κυρίως η θολή όραση, η κούραση και σπανιότερα ο πόνος στα μάτια κυρίως στην κοντινή εργασία με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το διάβασμα.

Ένα άλλο πρόβλημα όρασης που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι η μυωπία κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά από αυτόν. Μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ πέντε και δεκαπέντε ετών και συνήθως σταθεροποιείται περίπου στα είκοσι. Θα αντιληφθούμε ότι το παιδί έχει μυωπία αν παρατηρήσουμε ότι μισοκλείνει τα μάτια του, αν πλησιάζει πολύ κοντά στην τηλεόραση ή αν δυσκολεύεται να αντιγράψει από τον πίνακα.

Τέλος, ο αστιγματισμός μπορεί να συνδυάζεται είτε με την υπερμετρωπία είτε με την μυωπία. Σε αυτή την περίπτωση οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε περισσότερα, είτε μπροστά είτε πίσω από αυτόν. Συνήθως παραμένει σταθερός με μικρές αυξομειώσεις. Τα συμπτώματα που θα μας υποψιάσουν ότι το παιδί έχει αστιγματισμό είναι ο πονοκέφαλος στο διάβασμα ή όταν βλέπει τηλεόραση, η κούραση μετά από παρατεταμένη σχολική εργασία, η κίνηση του να πλησιάζει τα αντικείμενα που θέλει να δει κοντά στα μάτια του και όταν σκύβει πολύ όταν διαβάζει. Μπορεί να παρατηρηθεί επίσης και μία κλίση του κεφαλιού κατά το διάβασμα.

Επίσης, έχουμε όλοι παρατηρήσει πως πλέον τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερες ώρες μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή αντίστοιχες συσκευές. Είναι βασικό οι γονείς να χειριστούν το θέμα αυτό με ασφάλεια και να είναι ενήμεροι για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Επίσης η οθόνη του υπολογιστή προσαρμόζεται ειδικά για χρήση από το παιδί και η συνιστώμενη απόσταση είναι 45-70cm. Τέλος, στην περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν προβλήματα όπως κόκκινα μάτια, συχνό τρίψιμο, ασυνήθιστη στάση σώματος ή κούραση απευθύνονται άμεσα σε κάποιον ειδικό.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ

Υπολογίζεται πως ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής και ένα στα τέσσερα σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα όρασης που αν παραμείνει αδιόρθωτο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των  παιδοφθαλμιάτρων η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση ενός παιδιού πρέπει να γίνει στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του κι έπειτα κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανιχνευτούν άμεσα τα προβλήματα όρασης που μπορεί να υπάρχουν, τα οποία μπορούν να παρεμποδίσουν τη μάθηση μέχρι και την σχολική επίδοση. Έτσι εξασφαλίζουμε την  άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΑ

Αμέσως μετά την οφθαλμολογική εξέταση, θα πρέπει να γίνει η επιλογή των κατάλληλων γυαλιών.

Ο οπτικός σας θα προτείνει την καταλληλότερη επιλογή για το παιδί και τον καλύτερο συνδυασμό σκελετού και φακών για το ιδανικό αποτέλεσμα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε όσον αφορά τον σκελετό, είναι να είναι από ελαφρύ κι ευλύγιστο υλικό, να εφαρμόζει σωστά στην μύτη αλλά και στα σημεία πίσω από τα αυτιά ώστε να τον νιώθει άνετα καθώς και να έχει χρώματα ή ήρωες από καρτούν ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του. 

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται ποιά ηλικία είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσει το παιδί να χρησιμοποιεί γυαλιά ηλίου.

Πριν απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα μάτια των παιδιών. Το οπτικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ο κερατοειδής και ο φακός  είναι περισσότερο διάφανα και διαυγή από ότι του ενήλικα. Έτσι, η ιστολογική του ανάπτυξη δεν παρέχει την αναμενόμενη φυσική προστασία κι ένα μεγάλο μέρος της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας φτάνει στον ευαίσθητο αμφιβληστροειδή.

  • Έχει τύχει κάποιες φορές να μην πλύνω τα χέρια μου όταν βάζω τους φακούς μου.

Η σχολαστική καθαριότητα είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή φροντίδα των φακών επαφής και της υγείας των ματιών μας κατ’ επέκταση. Γι’ αυτό φροντίζουμε ΠΑΝΤΑ να πλένουμε τα χέρια μας με απαλό σαπούνι και να τα ξεβγάζουμε προσεκτικά μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη του. Στην συνέχεια τα στεγνώνουμε με μία πετσέτα χωρίς χνούδι. Ο κίνδυνος μόλυνσης σε περίπτωση που βάλουμε τους φακούς μας χωρίς να έχουμε πρώτα πλύνει καλά τα χέρια μας είναι μεγάλος.

 

Φακοί επαφής

Οι φακοί επαφής είναι δημοφιλείς εδώ και πολλές δεκαετίες. Εκτός του ότι μπορούν να διορθώσουν τα προβλήματα όρασης, μπορούν να κάνουν και αισθητικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή τους χρώματος των ματιών. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς λόγους και είναι πιο πρακτικοί και ασφαλείς σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες. Η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες μας και με γνώμονα πάντα την καλή υγεία των ματιών μας.

Οι φακοί επαφής διακρίνονται σε ημίσκληρους και μαλακούς, με τους τελευταίους να επικρατούν, λόγω κυρίως της ευκολίας προσαρμογής τους, καθώς επίσης και σε ημερήσιους, δεκαπενθήμερους, μηνιαίους και ετήσιους.

Οι ετήσιοι φακοί επαφής, λόγω της παλαιότερης τεχνολογίας τους και του εξειδικευμένου καθαρισμού που απαιτούν, χρησιμοποιούνται πλέον όλο και λιγότερο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την χρήση των Φακών Επαφής.

Η ελλιπής φροντίδα των φακών μπορεί να βλάψει τα μάτια σας! Τα υγρά των δακρυκοί αδένων ευνοούν την ανάπτυξη λιπαρότητας, βλέννας και πρωτεϊνών στην επιφάνεια των φακών επαφής σας, στα οποία προστίθενται ακαθαρσίες και καλλυντικές ουσίες. Αν οι φακοί δεν καθαρίζονται σωστά κάθε μέρα, τα εναπομείναντα κατάλοιπα δεν μειώνουν απλά την καθαρότητα του φακού, αλλά παράλληλα προσφέρουν τόπο επώασης για βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες και ακανθαμοιβάδα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή ακόμα και μολύνσεις των ματιών. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα των φακών επαφής και των προϊόντων τους. Για αυτό λοιπόν καθημερινά θα πρέπει να τρίβετε τους φακούς στην παλάμη σας για 30 τουλάχιστον δευτερόλεπτα με το υγρό καθαρισμού.

Είδη 1 εώς 10 από 24 σύνολο

Σελίδα:
  1. 1
  2. 2
  3. 3