ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

Οι φακοί επαφής είναι δημοφιλείς εδώ και πολλές δεκαετίες. Εκτός του ότι μπορούν να διορθώσουν τα προβλήματα όρασης, μπορούν να κάνουν και αισθητικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή τους χρώματος των ματιών. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς λόγους και είναι πιο πρακτικοί και ασφαλείς σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες. Η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες μας και με γνώμονα πάντα την καλή υγεία των ματιών μας.

 


Κατηγορίες φακών επαφής:

Οι φακοί επαφής διακρίνονται σε ημίσκληρους και μαλακούς, με τους τελευταίους να επικρατούν, λόγω κυρίως της ευκολίας προσαρμογής τους, καθώς επίσης και σε ημερήσιους, δεκαπενθήμερους, μηνιαίους και ετήσιους.

Οι ετήσιοι φακοί επαφής λόγω της παλαιότερης τεχνολογίας τους και του εξειδικευμένου καθαρισμού που απαιτούν, χρησιμοποιούνται πλέον όλο και λιγότερο.

Οι μηνιαίοι φακοί επαφής αποτελούν την πιο συνηθισμένη επιλογή. Το μικρό τους κόστος καθώς και η υγιεινή που προσφέρουν στα μάτια μας λόγω της συχνής αλλαγής, τους καθιστούν ιδανικούς για τους περισσότερους. Η συντήρησή τους είναι οικονομική και σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς, το κόστος αντικατάστασης είναι μικρό.

Οι ημερήσιοι φακοί επαφής με διάρκεια ζωής μόνο μία ημέρα, αποτελούν την ιδανική λύση για περιστασιακή χρήση, αφού δεν έχουν την ανάγκη για κανένα καθαρισμό και κανενός είδους συντήρηση.


Υλικά κατασκευής φακών επαφής:

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε τις δύο κατηγορίες των μηνιαίων φακών επαφής, της σιλικόνης-υδρογέλης και της υδρογέλης. Οι σιλικόνης- υδρογέλης έχουν το χαρακτηριστικό να αφήνουν περισσότερο οξυγόνο να διαπεράσει τον φακό και να φτάσει στον κερατοειδή του ματιού με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάνω από οκτώ ώρες συνεχόμενα, εξασφαλίζοντας την καλή υγεία των ματιών μας. Αντιθέτως, οι φακοί της υδρογέλης λόγω της σύστασής τους που είναι παλαιότερη, δεν αφήνουν την ίδια ποσότητα οξυγόνου και έτσι δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε για αρκετές ώρες συνεχόμενα. Αποτελούν όμως μια πιο οικονομική λύση. Σε κάθε περίπτωση ο εφαρμοστής των φακών επαφής θα προτείνει την καταλληλότερη επιλογή.


Αστιγματικοί και πολυεστιακοί φακοί επαφής:

Μια ειδική κατηγορία φακών επαφής είναι οι αστιγματικοί. Είναι ιδανικοί για αυτούς που έχουν αστιγματισμό από 0,75 βαθμούς και πάνω και θέλουν να έχουν όραση αντίστοιχη με αυτή των γυαλιών. Η εφαρμογή των συγκεκριμένων φακών, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του εφαρμοστή για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.


Μια άλλη κατηγορία είναι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής. Είναι μια επιλογή για όσους επιθυμούν να διορθώσουν την μακρινή και την κοντινή τους όραση ταυτόχρονα. Όπως και οι αστιγματικοί έτσι και οι πολυεστιακοί φακοί απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του εφαρμοστή.


Οποιαδήποτε λοιπόν κατηγορία φακού επαφής επιλέξετε με τον εφαρμοστή σας, θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η δέσμευση που θα αναλάβετε σχετικά με τους κανόνες χρήσης και υγιεινής των φακών. Κανόνες που θα πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα, για την αποφυγή πρόκλησης δυσάρεστων συνεπειών στα μάτια σας.


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ


topothetisi

   


Η καθαριότητα είναι η πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τη σωστή φροντίδα των φακών επαφής. Οργανώστε σωστά τη διαδικασία σχολαστικής υγιεινής πριν από την χρήση των φακών επαφής. Πλύνετε τα χέρια σας με απαλό σαπούνι, ξεβγάλετε προσεχτικά ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη του και στεγνώστε τα με μία πετσέτα χωρίς χνούδι, πριν αγγίξετε τους φακούς.


Μην χρησιμοποιείται ελαιώδη καλλυντικά, σαπούνια που περιέχουν κρέμα, λοσιόν ή άλλες παρόμοιες ουσίες πριν αγγίξετε τους φακούς σας. Είναι καλύτερο να φορέσετε τους φακούς σας πριν την εφαρμογή του μακιγιάζ και να τους αφαιρέσετε πριν το ντεμακιγιάζ. Κλείνετε τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε πούδρα, λακ ή άλλα προϊόντα που  αν έρθουν σε επαφή με τους φακούς σας μπορεί να προκαλέσουν φθορές.


Τοποθετήστε τους φακούς χρησιμοποιώντας πάντα έναν επιτραπέζιο καθρέφτη και  μπροστά από αυτόν αφήστε ένα καθαρό μπολ. Έτσι αν πέσουν οι φακοί από κάποιο λάθος χειρισμό δεν θα χαθούν. Αποκτείστε την συνήθεια να βάζετε πάντα πρώτα τον δεξιό φακό και στην συνέχεια τον αριστερό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπερδεύετε τους φακούς σας και δεν θα μεταφέρετε τυχόν μολύνσεις από το ένα μάτι στο άλλο.


Πριν βάλετε τον φακό βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αμυχές ή σκισίματα. Εάν φαίνεται ότι ο φακός έχει υποστεί ζημιά, αντικαταστήστε τον άμεσα με έναν καινούργιο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι ο φακός δεν έχει αναστραφεί. Αυτό το πετυχαίνουμε με δύο τρόπους.

Τοποθετήστε τον φακό στον δείκτη του χεριού σας και κρατήστε τον στο φως. Πρέπει να έχει κοίλο σχήμα. Εάν τα άκρα του φαίνονται να γυρίζουν προς τα έξω, τότε ο φακός είναι ανεστραμμένος. 

Πιέστε απαλά τα άκρα των φακών ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα. Θα πρέπει να γυρίζουν προς τα μέσα, διαφορετικά ο φακός είναι ανεστραμμένος.


Προσοχή: Εάν απαιτηθεί να ξεπλύνετε τον φακό πριν τον βάλετε στο μάτι σας, τότε χρησιμοποιήστε μόνο καινούργιο αποστειρωμένο διάλυμα πλύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ 


Ξεκινάτε την διαδικασία πάντα από το δεξί μάτι. Αφού πρώτα εξετάσετε τον φακό και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ανεστραμμένος, τοποθετήστε τον στο άκρο του δείκτη του δεξιού χεριού και αφήστε τον σε αυτή την θέση για 5 έως 10 δευτερόλεπτα. Η τοποθέτηση των φακών θα είναι ευκολότερη αν τους αφήσετε να αποστραγγίσουν λίγο. Τοποθετήστε το μεσαίο δάκτυλο του ίδιου χεριού στο κάτω δεξί βλέφαρο και τραβήξτε το προς τα κάτω μαζί με τις βλεφαρίδες για να το ακινητοποιήσετε.


Χρησιμοποιείστε τον δείκτη ή το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού και σηκώστε το άνω βλέφαρο. Το άνω βλέφαρο έχει την τάση αντανακλαστικά να κλείνει όταν βλέπει κάποιο αντικείμενο να πλησιάζει οπότε πρέπει να το κρατήσουμε σταθερά καλά ανοιχτό. Κοιτώντας πάντα μέσα στον επιτραπέζιο καθρέφτη που βρίσκετε μπροστά σας, και με σταθερές κινήσεις, πλησιάστε τον φακό επαφής προς το μάτι. Αφού βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμος να ακουμπήσει, κοιτάξτε προς τα πάνω και τοποθετήστε τον φακό επαφής ακριβώς κάτω από το χρωματιστό μέρος του ματιού δηλαδή στο λευκό του μέρος. Κατόπιν, χωρίς να αφήσετε τα βλέφαρα, κοιτάξτε κάτω προς το μέρος του φακού. Αφήστε απαλά τα βλέφαρα να κλείσουν και ανοιγοκλείστε μερικές φορές κοιτώντας προς τα κάτω. Πολλές φορές με απότομες κινήσεις των βλεφάρων μπορεί να «πεταχτεί» ο φακός προς τα έξω.


Επομένως χρειάζεται υπομονή και σταθερές κινήσεις. Στην αρχή μπορεί να νοιώσετε ενόχληση λόγω του φακού ή να δακρύσετε. Μην πανικοβληθείτε, είναι μία φυσιολογική αντίδραση του ματιού σας. Εάν χρειαστούν κάποιες προσπάθειες μέχρι να βάλετε τον φακό σας για πρώτη φορά μην πιέζετε τον εαυτό σας και μην κουράζετε τα μάτια σας.


Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία και για το αριστερό μάτι. Εάν η παραπάνω μέθοδος σας είναι δύσκολη, τότε ζητήστε την συμβουλή του οπτομέτρη σας για εναλλακτικό τρόπο τοποθέτησης των φακών.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν βλέπετε θολά μετά την εισαγωγή των φακών, και είναι και οι δύο σωστά τοποθετημένοι, αφαιρέστε τους και ελέγξτε τα εξής:

Υπολείμματα καλλυντικών ή άλλων ουσιών στο φακό

Λανθασμένη τοποθέτηση ή τυχόν αναστροφή των φακών.


 

Επικέντρωση του φακού.Συνήθως, ο φακός επικεντρώνεται αυτόματα μόνος του στη μέση του ματιού μόλις τον τοποθετήσετε και πολύ σπάνια θα μετατοπιστεί στο λευκό τμήμα του ματιού. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η τοποθέτηση ή η εξαγωγή δεν γίνουν σωστά. Για να επικεντρώσετε τον φακό, κλείστε τα βλέφαρα και μετακινήστε τον στην θέση του, κάνοντας ελαφρύ μασάζ πάνω στο κλειστό βλέφαρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lens check


Οι ώρες χρήσης των φακών επαφής θα πρέπει να αυξάνονται σταδιακά. Όταν φοράτε για πρώτη φορά φακούς επαφής ακολουθήστε το εξής ωράριο:Πρώτη και δεύτερη μέρα δύο ώρες, τρίτη και τέταρτη 4 ώρες κ.ο.κ.

Πάντα να κάνετε χρήση των φακών επαφής με μέτρο. Ποτέ μην υπερβαίνετε τις ώρες χρήσης που προτείνει ο εφαρμοστής. Κάθε τύπος φακού είναι κατασκευασμένος για συγκεκριμένες ώρες χρήσης.


ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η χρήση των μηνιαίων φακών επαφής ισχύει για έναν ημερολογιακό μήνα και όχι για 30 χρήσεις. Αντίστοιχα η χρήση των ημερίσιων φακών επαφής ισχύει για μια ημέρα και όχι για 24 ξεχωριστές ώρες.


ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣΓια να βγάλετε τους φακούς πρέπει πρώτα να πλύνετε και να ξεβγάλετε καλά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι στην θέση του. Διατηρώντας το κεφάλι σε ευθεία και σταθερή θέση κοιτάξτε με τα μάτια μόνο όσο πιο ψηλά μπορείτε. Τραβήξτε με το μεσαίο δάχτυλο το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω και ακουμπήστε με τον δείκτη το κάτω τμήμα του φακού. Συνεχίζοντας να κοιτάτε ψηλά, σύρτε τον φακό προς τα κάτω ώστε να έρθει μέχρι να φτάσει στο άσπρο τμήμα του ματιού. Κοιτώντας πάντοτε ψηλά και κρατώντας ακόμα το φακό με τον δείκτη, συμπιέστε ελαφρά τον φακό μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα, ούτως ώστε να διπλώσει λίγο και να ξεκολλήσει από το μάτι.


Πριν μπουν στην θήκη, τρίψτε τους καλά στην παλάμη σας με το υγρό, για 30 δευτερόλεπτα. Μετά ξεπλύνετε τους με καθαρό υγρό και τοποθετήστε τους στην θήκη που έχετε συμπληρώσει με νέο υγρό.


Να ελέγχετε συχνά τους φακούς σας για τυχόν εκδορές, σχισίματα ή εναποθέσεις.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τοποθετείτε τους φακούς στην θήκη. Ένας φακός που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο κέντρο της θήκης είναι εύκολο να σχιστεί.


Αν οι φακοί δεν καθαρίζονται σωστά κάθε μέρα, τα εναπομείναντα κατάλοιπα δεν μειώνουν απλά την καθαρότητα του φακού, αλλά παράλληλα προσφέρουν τόπο επώασης για βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες και ακανθαμοιβάδα.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή ακόμα και μολύνσεις των ματιών. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα των φακών επαφής και των προϊόντων τους.  


ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε ποτέ τα νύχια σας κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεση των φακών γιατί μπορεί να σκίσετε ή να καταστρέψετε τον φακό, ακόμα και να τραυματίσετε το μάτι σας.Στο βίντεο που ακολουθεί, θα παρακολουθήσετε αναλυτικά τον τρόπο καθαρισμού των φακών επαφής, πώς να ξεχωρίζετε την εσωτερική από την εξωτερική πλευρά του φακού και φυσικά θα σας δείξουμε τη σωστή διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους. Πατήστε πάνω στο εικονίδιο youtube για να μεταφερθείτε στο επίσημο κανάλι μας στο youtube.


Θα πρέπει να βγάλετε αμέσως τους φακούς σας, εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Φαγούρα, κάψιμο, τσούξιμο.
  • Υπερβολική δακρύροια, ασυνήθεις εκκρίσεις ή ερυθρότητα.
  • Θολή όραση ή φωτοστέφανα γύρω από τα αντικείμενα.
  • Ο φακός δεν είναι τόσο άνετος όσο στην αρχή.
  • Ο φακός σας βεντουζάρει στο μάτι ή τον αισθάνεστε στεγνά.


Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, απομακρύνετε τον φακό και συμβουλευτείτε αμέσως τον εφαρμοστή σας.

Οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής κατάστασης. Η ταχεία διάγνωση και θεραπεία είναι ουσιώδης για να προληφθεί σοβαρή ζημιά στα μάτια σας.


Η χρήση γυαλιών είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε ξηρά περιβάλλοντα εργασίας ή ατμόσφαιρες με σωματίδια σκόνης. Να έχετε πάντα μαζί σας μία θήκη με υγρό καθαρισμού και τα γυαλιά σας, έτσι ώστε σε περίπτωση που αισθάνεστε άβολα με τους φακούς, να μπορείτε να τους αφαιρέσετε. Οι θήκες φακών επαφής πρέπει να αλλάζουν. Να πετάτε τις παλιές και να αντικαθιστάτε με καινούργιες.


ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ


ΠΟΤΕ μην αφήνετε τους φακούς μόνο με φυσιολογικό ορό. Ο φυσιολογικός ορός δεν προστατεύει τους φακούς από τα μικρόβια και μπορεί η αμέλεια αυτή να καταλήξει σε μόλυνση του ματιού.

ΠΟΤΕ μην αφήνετε τους φακούς σας σε ζεστά μέρη (π.χ. κοντά σε καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας).

ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε σάλιο, νερό της βρύσης ή οτιδήποτε άλλο εκτός από τα προτεινόμενα διαλύματα για τους φακούς. Ακόμα και εάν δεν φοράτε τους φακούς επαφής σας για κάποιο διάστημα θα πρέπει να ανανεώνετε το υγρό μέσα στις θήκες ανά δύο- τρεις μέρες.

ΠΟΤΕ μην κοιμάστε φορώντας τους φακούς επαφής.

ΠΟΤΕ να μην χρησιμοποιήσετε το φακό εάν η αποστειρωμένη συσκευασία είναι ανοικτή ή κατεστραμμένη.


ΠΑΝΤΑ να βγάζετε τους φακούς σας πριν κολυμπήσετε ή αν πρόκειται να εκτεθείτε σε επιβλαβείς ή ερεθιστικούς ατμούς ή σε περιβάλλον με σκόνη.

ΠΑΝΤΑ να συνεννοείστε με τον οπτομέτρη σας αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής στις θαλάσσιες δραστηριότητές σας.

 


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

«Τι είναι ο κερατοειδής του ματιού και για ποιόν λόγο πρέπει να τον προστατεύουμε;»

Ο κερατοειδής είναι το διάφανο τμήμα του οφθαλμού και βρίσκεται μπροστά από την ίριδα (το χρωματιστό μέρος). Είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι του ματιού αφού έχει πάρα πολλά νεύρα κυρίως στο κέντρο του. Η προστασία του και η οξυγόνωσή του είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζεται η καλή όραση αφού η παραμικρή θόλωσή του έχει ως αποτέλεσμα θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά ή με ΦΕ.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lens ΕΥΕ


«Γιατί είναι απαραίτητο το οξυγόνο και πώς λαμβάνεται από τα μάτια μας;»

Οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός δεν αναπνέει κάποια στιγμή φθείρεται, δημιουργούνται προβλήματα και τελικά «αργοπεθαίνει». Το ίδιο ισχύει και με τον κερατοειδή,  για να είναι υγιής πρέπει να λαμβάνει το απαραίτητο για αυτόν οξυγόνο. Αυτό γίνεται  μέσω του αέρα που έρχεται σε επαφή αλλά και μέσω των δακρύων. Η έλλειψη του ονομάζεται υποξία.

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για contact lenses oxygen


«Γιατί δεν μπορούμε να φοράμε μόνο φακούς επαφής (ΦΕ);»

Ανεξάρτητα από  τις ανάγκες μας, είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών μας να μοιράζουμε τον χρόνο της ημέρας που χρησιμοποιούμε τα γυαλιά μας και τους φακούς μας. Οι ΦΕ είναι ένα πολύ καλό βοηθητικό εργαλείο για την όραση μας, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και να μην γίνεται κατάχρηση. Λειτουργούν συνοδευτικά με τα γυαλιά και σε καμία περίπτωση δεν τα αντικαθιστούν. Στην περίπτωση που φοράμε τους ΦΕ όλη μέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν  προβλήματα στα μάτια μας και στην όρασή μας.

 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα


«Γιατί είναι σημαντική η εφαρμογή των ΦΕ από οπτομέτρη; Γιατί να μην τους αγοράζουμε στην τύχη;»

Οι φακοί επαφής δεν πωλούνται αλλά εφαρμόζονται. Και εφαρμόζονται μόνο από επαγγελματίες υγείας που κατέχουν την σχετική ειδική άδεια. Χρειάζεται βαθιά γνώση του αντικειμένου από τον οπτομέτρη – εφαρμοστή για να καταφέρει να συνδυάσει τις κατάλληλες παραμέτρους. Όπως είναι λογικό τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα διαφέρουν τα ανατομικά τους στοιχεία. Αυτό από μόνο του δείχνει πως δεν μπορούμε όλοι οι άνθρωποι να φοράμε τους ίδιους ΦΕ και είναι ο βασικός λόγος που δεν πρέπει να προμηθευόμαστε ΦΕ στην τύχη ώστε να διατηρήσουμε τα μάτια μας υγιή. Ο οπτομέτρης θα σας προτείνει τον κατάλληλο ΦΕ για εσάς έπειτα από τις μετρήσεις που οφείλει να κάνει. Επομένως η επιλογή των φακών επαφής δεν πρέπει να γίνεται τυχαία και με κριτήριο μόνο την τιμή ή την αίσθηση του ΦΕ στα μάτια μας.

Εμείς στα οπτικά kapolis ακολουθώντας σχολαστικά όλες τις διαδικασίες που αναφέραμε επιλέγουμε εξατομικευμένα για τον καθένα την καταλληλότερη  λύση και σας εγγυούμαστε την μακροχρόνια χρήση φακών επαφής χωρίς προβλήματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses measurements

 


«Για ποιόν λόγο είναι σημαντική η καμπυλότητα ενός ΦΕ;»

Για να εφαρμόσει σωστά ένας ΦΕ στο μάτι μας, πρέπει η καμπυλότητά του να εναρμονίζεται και να ταιριάζει με αυτήν του ματιού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν την μετρήσουμε δεδομένου ότι δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τα ίδια μάτια και κατ’ επέκταση την ίδια καμπυλότητα. Αν δεν μετρηθεί τότε το αποτέλεσμα της λάθος εφαρμογής θα δημιουργήσει προβλήματα αφού ο ΦΕ θα είναι είτε πολύ σφιχτός είτε πολύ χαλαρός. Και στις δύο περιπτώσεις θα είναι  λάθος.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses CURVED

 


«Τι ρόλο παίζει η διάμετρος του κάθε ΦΕ;»

 

Η διάμετρος ενός ΦΕ είναι άλλο ένα στοιχείο το οποίο οφείλουμε να υπολογίσουμε στην επιλογή του κατάλληλου ΦΕ για κάποιον.  Αντίστοιχα εάν αυτή είναι πιο μικρή ή πιο μεγάλη από αυτή που πρέπει τότε η λάθος εφαρμογή θα δημιουργήσει δυσανεξία και προβλήματα στα μάτια. Υπενθυμίζουμε ότι τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά, άρα υπάρχουν διαφορές και στην διάμετρο της ίριδας η οποία πρέπει να μετρηθεί ώστε να υπολογιστεί ο σωστότερος ΦΕ.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses how many hours can i wear

 


«Για ποιόν λόγο πρέπει να ελέγχουμε τα δάκρυά μας όταν χρησιμοποιούμε  ΦΕ;»

Κατά την εφαρμογή ΦΕ είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των δακρύων καθότι είναι παράγοντες που θα καθοδηγήσουν τον οπτομέτρη στην επιλογή του υλικού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί αλλά και για το εάν ενδείκνυται η χρήση των ΦΕ. Είναι πολύ σημαντικά διότι αποτελούν προστατευτικό μηχανισμό των ματιών. Μπορεί να επηρεαστούν από το νευρικό σύστημα, από διάφορα φάρμακα αλλά και κάποιες ψυχικές καταστάσεις. Η έλλειψη τους προκαλεί την λεγόμενη ξηροφθαλμία.

Σχετική εικόνα

 


«Τι είναι η νεοαγγείωση; Πώς την καταλαβαίνω όταν φοράω ΦΕ;»

Νεοαγγείωση λέγεται η κατάσταση στην οποία τα κόκκινα αγγεία που βρίσκονται στο λευκό μέρος του ματιού  προχωράνε και εισέρχονται στον κερατοειδή. Σκοπός τους είναι  μέσω του αίματος που περιέχουν να του προσφέρουν οξυγόνο που  δεν λαμβάνει από την λάθος επιλογή ΦΕ και την κακή τους χρήση. Ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται κανένα σύμπτωμα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο ή στον οπτομέτρη σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses ΝΕΟΑΓΓΕΙΩΣΗ

 


«Πώς σχετίζονται οι ΦΕ με την χρήση φαρμάκων.»

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο εφαρμοστής σας εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή είτε συνεχόμενα είτε περιστασιακά. Υπάρχουν αρκετές ουσίες φαρμάκων που επηρεάζουν κυρίως τα δάκρυα δηλαδή την ποσότητα και την ποιότητά τους ή ακόμα ενδέχεται να προκαλέσουν και ξηροφθαλμία. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζει αν υπάρχουν αλλεργίες καθώς και αν περνάτε συχνά επιπεφυκίτιδες κυρίως σε εαρινούς μήνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses dry eyes

 


«Σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την χρήση ΦΕ;»

Η ασφαλής χρήση φακών επαφής προϋποθέτει σωστή υγιεινή, σχολαστική καθαριότητα και την κατάλληλη φροντίδα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε  την υγεία των ματιών άρα οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι . Έτσι  προτείνουμε την χρήση φακών επαφής μετά την ηλικία των 16, αλλά μπορεί να γίνει εξαίρεση και για παιδιά μικρότερης ηλικίας που χρειάζονται αρκετό βαθμό διόρθωσης ή πρέπει να ανταπεξέλθουν σε αθλητικές δραστηριότητες  δεδομένου ότι θα είναι υπεύθυνα για την φροντίδα τους και την τήρηση όλων των κανόνων.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses age

 


«Τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν χρησιμοποιούμε ΦΕ για πολλά συνεχόμενα χρόνια και πάρα πολλές ώρες;»

Ο κερατοειδής είναι ο μόνος ιστός στο ανθρώπινο σώμα που λαμβάνει το απαραίτητο για την υγεία του οξυγόνο απευθείας από την ατμόσφαιρα και όχι από τα αιμοφόρα αγγεία που συνήθως δίνουν τροφή σε όλα τα  υπόλοιπα όργανα. Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι όταν κόψουμε μεγάλο ποσοστό παροχής οξυγόνου προς αυτόν  χρησιμοποιώντας ένα φακό επαφής πολλές ώρες καθημερινά και για χρόνια προκαλούμε σοβαρές ζημιές. Ζημιές οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές στα πρώτα χρόνια χρήσης παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια. Για αυτόν  τον λόγο επιβάλλεται ο έλεγχος του ματιού μία φορά το χρόνο από ειδικό οπτομέτρη ο οποίος θα μας προτείνει το υλικό και τις ώρες χρήσης που ταιριάζουν στις ανάγκες μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses oxygen


«Τι μπορεί να συμβεί αν βάλω τους ΦΕ ενώ έχουν λήξει;»

Όλοι οι ΦΕ έχουν συγκεκριμένη διάρκεια χρήσης η οποία πρέπει να τηρείται αυστηρά, είτε είναι ημερησία, 15ήμερη, μηνιαία, 3μηνιαία ή ετήσια. Ο χρόνος χρήσης ξεκινάει από την στιγμή που τους ανοίγουμε, τους βγάζουμε από το υγρό τους και παίρνουν αέρα. Το επιθυμητό είναι π.χ. ο μηνιαίος ΦΕ να έχει σωστή εφαρμογή από την πρώτη ως την τελευταία μέρα χρήσης του. Είναι λογικό αν ξεπεράσουμε τον μήνα ο ΦΕ να αρχίσει να χάνει τις ιδιότητες του, να μην καθαρίζεται σωστά, να μην έχει καλή εφαρμογή και τελικά να δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια μας και να αυξηθεί ο κίνδυνος για πιθανή μόλυνση.

Αποτέλεσμα εικόνας για contact lenses expire

 


«Συνηθίζω να κοιμάμαι με τους ΦΕ θα πάθω κάτι;»

Αν κοιμηθούμε με τους ΦΕ θα αντιμετωπίσουμε το πρωί πιθανότατα έναν έντονο ερεθισμό καθώς και ενόχληση. Κάποιες φορές αυτά θα περάσουν με την χρήση ενός απλού οφθαλμικού ενυδατικού διαλύματος. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η σχεδόν απόλυτη έλλειψη οξυγόνου του κερατοειδή καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας (αφού τον καλύπτουν τα βλέφαρά μας) θα προκαλέσει παρατεταμένη υποξία που θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ματιών μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ΦΕ, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις ειδικών θεραπευτικών ΦΕ που θα σε προτείνει εάν χρειαστεί ο εφαρμοστής σας. 

Αποτέλεσμα εικόνας για dont sleep with contact lenses


«Τι συμβαίνει όταν οι ΦΕ έρχονται σε επαφή με το νερό;»

Γνωρίζουμε ότι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας υπάρχουν αρκετά μικρόβια όπως π.χ. η ακανθαμοιβάδα κ.ά. Ο κίνδυνος να προκληθεί μόλυνση στα μάτια μας κολυμπώντας φορώντας τους ΦΕ  είναι μεγάλος. Ακόμα και αν κολυμπάτε με κλειστά μάτια τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί του νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές όταν αυτά εγκλωβιστούν μεταξύ ΦΕ και κερατοειδή. Ο πόνος που προκαλείται από τέτοιου είδους λοίμωξη είναι πολύ έντονος δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλά νεύρα, χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση και ο χρόνος θεραπείας συνήθως είναι αρκετούς μήνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για dont swim with contact lenses