Συχνές ερωτήσεις

  • Έχει τύχει κάποιες φορές να μην πλύνω τα χέρια μου όταν βάζω τους φακούς μου.

Η σχολαστική καθαριότητα είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή φροντίδα των φακών επαφής και της υγείας των ματιών μας κατ’ επέκταση. Γι’ αυτό φροντίζουμε ΠΑΝΤΑ να πλένουμε τα χέρια μας με απαλό σαπούνι και να τα ξεβγάζουμε προσεκτικά μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη του. Στην συνέχεια τα στεγνώνουμε με μία πετσέτα χωρίς χνούδι. Ο κίνδυνος μόλυνσης σε περίπτωση που βάλουμε τους φακούς μας χωρίς να έχουμε πρώτα πλύνει καλά τα χέρια μας είναι μεγάλος.

  

  • Φοράω τους φακούς επαφής πάνω από 8 ώρες συνεχόμενα και δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των ματιών μας, το οποίο το λαμβάνουν μόνο από την επαφή τους με την ατμόσφαιρα. Καλύπτοντας τα μάτια με  φακούς επαφής μειώνεται το οξυγόνο αυτό,με αποτέλεσμα την κακή οξυγόνωση του ματιού και την πρόκληση σοβαρών επιπλοκών. Συνεπώς η χρήση των φακών επαφής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθιστά την χρήση των γυαλιών. Τα μάτια μας θα πρέπει να αναπνέουν και να μην είναι συνέχεια καλυμμένα με φακούς επαφής.

Η χρήση τους εξαρτάται από το υλικό κατασκευής. Υπάρχουν φακοί υδρογέλης που είναι για χρήση μέχρι 8 ώρες και φακοί σιλικόνης- υδρογέλης οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω από 8 ώρες. Αυτοί οι φακοί λόγω της σιλικόνης επιτρέπουν την διέλευση του απαραίτητου οξυγόνου.

Έτσι αν χρησιμοποιούμε απλούς φακούς υδρογέλης  για περισσότερο από 8 ώρες  σίγουρα  προκαλούμε μεγάλη ζημιά στα μάτια μας. Ζημιά που δεν θα αντιληφθούμε στην αρχή αλλά μετά από αρκετό καιρό καθώς  οι επιβλαβείς επιπτώσεις δρουν αθροιστικά στην επιβάρυνση της υγείας των ματιών.

 Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε την εκφύλιση του κερατοειδή είναι ο συχνός έλεγχος των ματιών με σχισμοειδη λυχνία καθώς και η πιστή τήρηση των οδηγιών του εφαρμοστή.

  

  • Κάποιες φορές κοιμάμαι με τους φακούς μου και συνήθως τους χρησιμοποιω  και μετα από την ημερομηνια ληξης τους

Στην περίπτωση που  κοιμηθούμε με τους φακούς επαφής θα αντιμετωπίσουμε το πρωί έναν έντονο ερεθισμό. Κάποιες φορές αυτός θα περάσει με την χρήση ενός απλού οφθαλμικού  διαλύματος που θα προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η σχεδόν  απόλυτη  έλλειψη οξυγόνου καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας θα προκαλέσει παρατεταμένη υπόξεια  που θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες  την υγεία του ματιού μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοιμόμαστε με τους φακούς, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις ειδικών φακών που θα σας προτείνει αν χρειαστεί ο εφαρμοστής σας.

 

Πολλές φορές ανάλογα με την σύσταση των δακρύων μας μπορεί να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του φακού αρκετά λιπίδια τα οποία αυξάνονται προοδευτικά με την χρήση με αποτέλεσμα να τον νιώθουμε άνετο ενώ στην πραγματικότητα η διαπερατότητα οξυγόνου δεν είναι επαρκής. Είναι από τις περιπτώσεις όπου η αίσθηση του φακού μας ξεγελάει προκαλώντας μας σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Η συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν  δίνει άμεσα συμπτώματα στον χρήστη αλλά του δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σε καμιά περίπτωση τους φακούς μετά την ημερομηνία λήξης.

 

  • Φοράω τους φακούς στην θάλασσα και δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα.

Ο κίνδυνος να προκληθεί μόλυνση στο μάτι σας κολυμπώντας φορώντας τους φακούς επαφής είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα είναι μεγάλος. Ακόμα και αν κολυμπάτε με κλειστά μάτια τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο νερο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις όταν αυτά εγκλωβιστούν μεταξύ φακούς επαφής και ματιού. Γνωρίζοντας ότι ο κερατοειδής είναι το πιο πλούσιο σε νεύρα μέρος του ανθρώπινου σώματος εύκολα καταλαβαίνουμε ότι ο πόνος που προκαλείται από μια τέτοιου είδους λοίμωξη είναι πολύ έντονος και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Είναι κάτι που δεν γίνεται πάντα αλλά αν συμβεί θα είναι μεγάλης σημασίας και  θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

  • Φοράω φακούς επαφής πάνω από 10 χρόνια και δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Τον τελευταίο καιρό όμως αντιμετωπίζω προβλήματα με αρκετούς φακούς.

Το γεγονός ότι πλέον μας ενοχλούν οι φακοί επαφής ενώ στην μακροχρόνια χρήση που κάναμε μέχρι σήμερα δεν είχαμε ενοχλήσεις, είναι η πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα στα μάτια μας και όχι στους φακούς όπως αρχικά πιστεύουμε. Συνήθως φταίει η πολυετής κακή χρήση φακών κι όχι ο τελευταίος φακός. Το σύμπτωμα αυτό μας δηλώνει, αν και καθυστερημένα, πως είτε κάναμε λανθασμένη χρήση είτε ο φακός που χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια δεν ήταν ο κατάλληλος. Δηλαδή φορούσαμε πάρα πολλές ώρες την ημέρα έναν φακό που δεν επέτρεπε τη σωστή οξυγόνωση του  κερατοειδή, με αποτέλεσμα τα μάτια μας να μην αντέχουν πια ούτε και για λίγη ώρα τους φακούς έστω και αν χρησιμοποιούμε πλέον φακούς τελευταίας γενιάς.

 

  • Η αίσθηση του φακού επαφής στα μάτια μου είναι το κριτήριο επιλογής. Αφού τους αισθάνομαι καλά και δεν με ενοχλούν είναι κατάλληλοι για μένα.

Η σωστή εφαρμογή των φακών επαφής δεν έχει σαν μοναδικό κριτήριο την αίσθηση του φακού στα μάτια μας. Τα πιο σημαντικά κριτήρια της εφαρμογής είναι η διαπερατότητά του σε οξυγόνο, η σωστή επιλογή καμπυλότητας του φακού, η διάμετρος του, η περιεκτικότητα του σε νερό και το υλικό κατασκευής του. Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα και αφού ελέγξουμε την εφαρμογή του φακού με την χρήση της σχισμοειδούς λυχνίας, επιβεβαιώνουμε την επαρκή και σωστή κίνηση του φακού ο οποίος θα πρέπει να κινείται 1 με 2 χιλιοστά. Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη ώστε τα δάκρυά μας να κινούνται ελεύθερα μπροστά και πίσω από τον φακό εξασφαλίζοντας την υγεία του κερατοειδή. Το γεγονός ότι δεν νιώθουμε καθόλου τον φακό μπορεί να σημαίνει ότι έχει πολύ σφιχτή εφαρμογή η οποία είναι πολύ επικίνδυνη και θα προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια μας.

  • Δεν χρησιμοποιώ συγκεκριμένο τύπο φακού επαφής αλλά αγοράζω ό,τι βρω από διάφορα καταστήματα.

Οι φακοί επαφής δεν πωλούνται αλλά εφαρμόζονται. Και εφαρμόζονται μόνο από επαγγελματίες υγείας που κατέχουν τη σχετική ειδική άδεια. Χρειάζεται βαθιά γνώση του αντικειμένου από τον οπτομέτρη- εφαρμοστή για να καταφέρει να συνδυάσει τις κατάλληλες παραμέτρους,  ώστε να επιτευχθεί η σωστή εφαρμογή. Κάποιες από αυτές τις παραμέτρους είναι η καμπυλότητα, η διάμετρος, η περιεκτικότητα σε νερό, η διαπερατότητα σε οξυγόνο, το κεντρικό πάχος, το υλικό, η μέθοδος κατασκευής και άλλες.

Επομένως η επιλογή των φακών επαφής δεν πρέπει να γίνεται τυχαία και με κριτήριο μόνο την τιμή ή την αίσθηση του φακού στα μάτια μας.

 

  • Γιατί να κάνω έλεγχο στα μάτια μου αφού δεν έχω πρόβλημα;

Καλό είναι μία φορά τον χρόνο ο εφαρμοστής των φακών επαφής να ελέγχει την κατάσταση των ματιών σας.

Θα πρέπει να ελέγχει δηλαδή αν και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η φυσιολογία του ματιού, και πιο συγκεκριμένα του κερατοειδή από την χρήση των φακών επαφής. Να ελέγξει αν έχει δημιουργηθεί κάποια νεοαγγείωση στον κερατοειδή λόγω πιθανούς έλλειψης οξυγόνου ή αν υπάρχουν κάποιες αλλοιώσεις.

Οι όποιες μεταβολές στην όραση μας, επειδή γίνονται σταδιακά και ο εγκέφαλος μας δεν τις αντιλαμβάνεται άμεσα, έχουν ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση της όρασης. Τα περισσότερα προβλήματα, γίνονται αντιληπτά όταν βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως μη αναστρέψιμο. Επομένως, ο συχνός έλεγχος των ματιών εγγυάται την μακροχρόνια χρήση φακών επαφής χωρίς προβλήματα.