Φακοί Επαφής

Φακοί επαφής

Οι φακοί επαφής είναι δημοφιλείς εδώ και πολλές δεκαετίες. Εκτός του ότι μπορούν να διορθώσουν τα προβλήματα όρασης, μπορούν να κάνουν και αισθητικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή τους χρώματος των ματιών. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς λόγους και είναι πιο πρακτικοί και ασφαλείς σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες. Η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες μας και με γνώμονα πάντα την καλή υγεία των ματιών μας.

Οι φακοί επαφής διακρίνονται σε ημίσκληρους και μαλακούς, με τους τελευταίους να επικρατούν, λόγω κυρίως της ευκολίας προσαρμογής τους, καθώς επίσης και σε ημερήσιους, δεκαπενθήμερους, μηνιαίους και ετήσιους.

Οι ετήσιοι φακοί επαφής, λόγω της παλαιότερης τεχνολογίας τους και του εξειδικευμένου καθαρισμού που απαιτούν, χρησιμοποιούνται πλέον όλο και λιγότερο.

Οι μηνιαίοι φακοί επαφής αποτελούν την πιο συνηθισμένη επιλογή. Το μικρό τους κόστος καθώς και η υγιεινή που προσφέρουν στα μάτια μας λόγω της συχνής αλλαγής, τους καθιστούν ιδανικούς για τους περισσότερους. Η συντήρησή τους είναι οικονομική και σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς, το κόστος αντικατάστασης είναι μικρό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε τις δύο κατηγορίες των μηνιαίων φακών επαφής, της σιλικόνης-υδρογέλης και της υδρογέλης. Οι σιλικόνης- υδρογέλης έχουν το χαρακτηριστικό να αφήνουν περισσότερο οξυγόνο να διαπεράσει τον φακό με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάνω από οκτώ ώρες συνεχόμενα, εξασφαλίζοντας την καλή υγεία των ματιών μας. Αντιθέτως, οι φακοί της υδρογέλης λόγω της σύστασής τους που είναι παλαιότερη, δεν αφήνουν την ίδια ποσότητα οξυγόνου και έτσι δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε για αρκετές ώρες συνεχόμενα. Αποτελούν όμως μια πιο οικονομική λύση. Σε κάθε περίπτωση ο εφαρμοστής των φακών επαφής θα προτείνει την καταλληλότερη επιλογή.

Με διάρκεια ζωής μόνο μία ημέρα, οι ημερήσιοι φακοί επαφής αποτελούν την ιδανική λύση για περιστασιακή χρήση, αφού δεν έχουν την ανάγκη για κανένα καθαρισμό και κανενός είδους συντήρηση.

Μια ειδική κατηγορία φακών επαφής είναι οι αστιγματικοί. Είναι ιδανικοί για αυτούς που έχουν αστιγματισμό από 0,75 βαθμούς και πάνω και θέλουν να έχουν όραση αντίστοιχη με αυτή των γυαλιών. Η εφαρμογή των συγκεκριμένων φακών, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του εφαρμοστή για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Μια άλλη κατηγορία είναι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής. Είναι μια επιλογή για όσους επιθυμούν να διορθώσουν την μακρινή και την κοντινή τους όραση ταυτόχρονα. Όπως και οι αστιγματικοί έτσι και οι πολυεστιακοί φακοί απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του εφαρμοστή.

Οποιαδήποτε, λοιπόν, κατηγορία φακού επαφής επιλέξετε, θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η δέσμευση που θα αναλάβετε σχετικά με τους κανόνες χρήσης και υγιεινής των φακών. Κανόνες που θα πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα, για την αποφυγή πρόκλησης αλλοιώσεων στα μάτια σας.

Η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς να χρησιμοποιεί φακούς επαφής είναι περίπου τα 18 έτη. Ωστόσο, σε περιπτώσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, μπορούν να χρησιμοποιούνται και σε μικρότερες ηλικίες, εφόσον βέβαια τηρούνται με ακρίβεια οι κανόνες συντήρησης και καθαρισμού τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα παρακολουθήσετε αναλυτικά τον τρόπο καθαρισμού των φακών επαφής, πώς να ξεχωρίζετε την εσωτερική από την εξωτερική πλευρά του φακού και φυσικά θα σας δείξουμε τη σωστή διαδικασία τοποθέτησης.

 

Τοποθέτηση φακών επαφής.

Η καθαριότητα είναι η πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τη σωστή φροντίδα των φακών επαφής.

  • Οργανώστε σωστά τη διαδικασία σχολαστικής υγιεινής πριν από την χρήση των φακών επαφής.
  • Πλύνετε τα χέρια σας με απαλό σαπούνι, ξεβγάλετε προσεχτικά ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη του και στεγνώστε τα με μία πετσέτα χωρίς χνούδι, πριν αγγίξετε τους φακούς.
  • Μην χρησιμοποιείται ελαιώδη καλλυντικά, σαπούνια που περιέχουν κρέμα, λοσιόν ή άλλες παρόμοιες ουσίες πριν αγγίξετε τους φακούς σας. Είναι καλύτερο να φορέσετε τους φακούς σας πριν την εφαρμογή του μακιγιάζ και να τους αφαιρέσετε πριν το ντεμακιγιάζ.
  • Κλείνετε τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε πούδρα, λακ ή άλλα προϊόντα που  αν έρθουν σε επαφή με τους φακούς σας μπορεί να προκαλέσουν φθορές.

Τοποθετήστε τους φακούς χρησιμοποιώντας πάντα έναν επιτραπέζιο καθρέφτη και  μπροστά από αυτόν αφήστε ένα καθαρό μπολ. Έτσι αν πέσουν οι φακοί από κάποιο λάθος χειρισμό δεν θα χαθούν. Αποκτείστε την συνήθεια να βάζετε πάντα πρώτα τον δεξιό φακό και στην συνέχεια τον αριστερό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπερδεύετε τους φακούς σας και δεν θα μεταφέρετε τυχόν μολύνσεις από το ένα μάτι στο άλλο.

 

Πριν βάλετε τον φακό βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αμυχές ή σκισίματα. Εάν φαίνεται ότι ο φακός έχει υποστεί ζημιά, αντικαταστήστε τον με έναν καινούργιο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι ο φακός δεν έχει αναστραφεί. Αυτό το πετυχαίνουμε με δύο τρόπους.

 

  1. Τοποθετήστε τον φακό στον δείκτη του χεριού σας και κρατήστε τον στο φως. Πρέπει να έχει κοίλο σχήμα. Εάν τα άκρα του φαίνονται να γυρίζουν προς τα έξω, τότε ο φακός είναι ανεστραμμένος.
  2. Πιέστε απαλά τα άκρα των φακών ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα. Θα πρέπει να γυρίζουν προς τα μέσα, διαφορετικά ο φακός είναι ανεστραμμένος.

Προσοχή: Εάν απαιτηθεί να ξεπλύνετε τον φακό πριν τον βάλετε στο μάτι σας, τότε χρησιμοποιήστε μόνο καινούργιο αποστειρωμένο διάλυμα πλύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.

Ξεκινάτε την διαδικασία πάντα από το δεξί μάτι. Αφού πρώτα εξετάσετε τον φακό και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ανεστραμμένος, τοποθετήστε τον στο άκρο του δείκτη του δεξιού χεριού και αφήστε τον σε αυτή την θέση για 5 έως 10 δευτερόλεπτα. Η τοποθέτηση των φακών θα είναι ευκολότερη αν τους αφήσετε να αποστραγγίσουν λίγο. Τοποθετήστε το μεσαίο δάκτυλο του ίδιου χεριού στο κάτω δεξί βλέφαρο και τραβήξτε το προς τα κάτω μαζί με τις βλεφαρίδες για να ακινητοποιήσετε. Χρησιμοποιείστε τον δείκτη ή το μέσα δάκτυλο του αριστερού χεριού και σηκώστε το άνω βλέφαρο. Το άνω βλέφαρό έχει την τάση αντανακλαστικά να κλείνει όταν βλέπει κάποιο αντικείμενο να πλησιάζει. Κοιτώντας πάντα μέσα στον επιτραπέζιο καθρέφτη που βρίσκετε μπροστά σας, και με σταθερές κινήσεις, πλησιάστε τον φακό επαφής προς το μάτι. Αφού βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμος να ακουμπήσει, κοιτάξτε προς τα πάνω και τοποθετήστε τον φακό επαφής ακριβώς κάτω από το χρωματιστό μέρος του ματιού.

 

Κατόπιν, χωρίς να αφήσετε τα βλέφαρα, κοιτάξτε κάτω προς το μέρος του φακού. Αφήστε απαλά τα βλέφαρα να κλείσουν και ανοιγοκλείστε μερικές φορές κοιτώντας προς τα κάτω. Πολλές φορές με απότομες κινήσεις των βλεφάρων μπορεί να «πεταχτεί» ο φακός προς τα έξω. Επομένως χρειάζεται υπομονή και σταθερές κινήσεις. Στην αρχή μπορεί να νοιώσετε ενόχληση λόγω του φακού ή να δακρύσετε. Μην πανικοβληθείτε, είναι μία φυσιολογική αντίδραση του ματιού σας. Εάν χρειαστούν κάποιες προσπάθειες μέχρι να βάλετε τον φακό σας για πρώτη φορά μην πιέζετε τον εαυτό σας και μην κουράζετε τα μάτια σας. Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία και για το αριστερό μάτι. Εάν η παραπάνω μέθοδος σας είναι δύσκολη, τότε ζητήστε την συμβουλή του οπτομέτρη σας για εναλλακτικό τρόπο τοποθέτησης των φακών.

 Για να βγάλετε τους φακούς πρέπει πρώτα να πλύνετε και να ξεβγάλετε καλά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι στην θέση του.

Διατηρώντας το κεφάλι σε ευθεία και σταθερή θέση κοιτάξτε με τα μάτια μόνο όσο πιο ψηλά μπορείτε.

Τραβήξτε με το μεσαίο δάχτυλο το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω και ακουμπήστε με τον δείκτη το κάτω τμήμα του φακού.

Συνεχίζοντας να κοιτάτε ψηλά, σύρτε τον φακό προς τα κάτω ώστε να έρθει μέχρι να φτάσει στο άσπρο τμήμα του ματιού. Κοιτώντας πάντοτε ψηλά και κρατώντας ακόμα το φακό με τον δείκτη, συμπιέστε ελαφρά τον φακό μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα, ούτως ώστε να διπλώσει λίγο και να ξεκολλήσει από το μάτι.

Πριν μπουν στην θήκη, τρίψτε τους καλά στην παλάμη σας με το υγρό, για 30 δευτερόλεπτα. Μετά ξεπλύνετε τους με καθαρό υγρό και τοποθετήστε τους στην θήκη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε ποτέ τα νύχια σας κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεση των φακών γιατί μπορεί να σκίσετε ή να καταστρέψετε τον φακό, ακόμα και να τραυματίσετε το μάτι σας.

 H επιλογή του φακού, είναι μια διαδικασίας που γίνεται μονό από τον οπτομέτρη μετά από την ανάλυση πολλών σημαντικών παραμέτρων όπως η διάμετρος, η καμπυλότητα, το κεντρικό πάχος, η διαπερατότητα σε οξυγόνο (γνωστό και ως dκ), το  υλικό του φακοί κα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης  σε τακτά χρονικά διαστήματα, να πραγματοποιούμε τους απαραίτητους ελέγχους στα μάτια μας από τον ειδικό εφαρμοστή φακών επαφής. (βίντεο σχισμοειδούς) Έτσι, θα πρέπει να ελέγχεται η φυσική κατάσταση των ματιών τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ακόμα και αν δεν έχουμε την παραμικρή ενόχληση. Θα πρέπει επίσης να ελέγχεται αν έχει επηρεαστεί η φυσιολογία του ματιού και πιο συγκεκριμένα του κερατοειδή, αν έχει δημιουργηθεί κάποια νεοαγγείωση στον κερατοειδή λόγω έλλειψης οξυγόνου ή άλλα προβλήματα. Όλα αυτά, δυστυχώς, δεν  παρουσιάζουν κάποια εμφανή συμπτώματα άμεσα και γίνονται ορατά μόνο με τους προηγούμενους ελέγχους που αναφέραμε. Επιπλέον, οποιεσδήποτε μεταβολές στην όρασή μας γίνονται σταδιακά και ο εγκέφαλός μας δεν τις συνειδητοποιεί άμεσα. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε χάσει μέρος της ευκρίνειας της όρασής μας χωρίς να το καταλάβουμε. Τα περισσότερα προβλήματα στα μάτια μας, γίνονται αντιληπτά όταν βρίσκονται πια σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως μη αναστρέψιμο.

Εμείς στα οπτικά καπωλης ακλουθώντας σχολαστικά όλες της διαδικασίες που αναφέραμε επιλεγούμε εξατομικευμένα  για τον καθένα την καταλληλότερη λύση και σας εγγυούμαστε  την μακροχρόνια χρήση φακών επαφής χωρίς προβλήματα.