FAQ
Frequently Asked Questions

ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΑ

Ο πολυεστιακός φακός είναι ένας φακός που έχει πολλές εστίες, δηλαδή κάθε σημείο του φακού έχει και διαφορετική δύναμη. Χρησιμοποιώντας το πάνω μέρος του φακού ο χρήστης εκμεταλλεύεται την μακρινή εστία του φακού. Kατεβάζοντας το βλέμμα του χαμηλότερα, χρησιμοποιεί το μεσαίο κομμάτι του φακού που αντιστοιχεί στην μεσαία όραση π.χ. ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το χαμηλό μέρος του φακού είναι αυτό που θα μας διευκολύνει σε ό,τι έχει να κάνει με την κοντινή μας όραση δηλαδή διάβασμα κτλ. Άρα ο πολυεστιακός φακός είναι ένας φακός που μας προσφέρει καθαρή όραση παντού αφού χρησιμοποιούμε τον σωστό αντίστοιχο βαθμό σε κάθε απόσταση. Έτσι αποφεύγουμε την πολυδάπανη και άβολη χρήση τριών ή και παραπάνω γυαλιών οράσεως.
Η κατάλληλη επιλογή του σκελετού παίζει καθοριστικό ρολό στην επιτυχία των πολυεστιακών γυαλιών σας. Η αλήθεια είναι ότι οι πολυεστιακοί φακοί πλέον μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε όλους τους σκελετούς ακόμα και σε αρκετά στενούς αρκεί να τηρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Στα οπτικά Καπώλης κατά τον δειγματισμό των σκελετών το έμπειρο προσωπικό θα κρίνει την καταλληλότητα του σκελετού σύμφωνα με την απόσταση του σκελετού από τα μάτια σας, την παντοσκοπική του κλίση, την κλίση της μετώπης του, το ύψος του ματιού από το κάτω μέρος του σκελετού αλλά και άλλων παραμέτρων καταλυτικών για την επιτυχία των πολυεστιακών γυαλιών σας.
Η επιτυχία ενός πολυεστιακού δεν οφείλεται αποκλειστικά στον τύπο του, έτσι ένα πολυεστιακό που είναι κατάλληλο για κάποιον μπορεί να είναι τελείως ακατάλληλο για κάποιον άλλον. Παλαιότερα υπήρχαν λίγοι τύποι πολυεστιακών φακών. Αυτό που γίνεται πλέον είναι να δημιουργούμε ένα προφίλ πελάτη συλλέγοντας τις εξής πληροφορίες: Απόσταση Vertex …. Κλίση σκελετού … Παντοσκοπική γωνία…. Οπτική συμπεριφορά…. Κέντρα και ύψη σκελετού…. και Ένα μικρό ιστορικό με τις προσωπικές συνήθειες του χρήστη για το που και πως τα χρησιμοποιεί. Μετά από αυτές τις μετρήσεις ο οπτομέτρης είναι έτοιμος να προτείνει τους καταλληλότερους τύπους πολυεστιακών φακών που αρμόζουν στην περίπτωση κάθε χρήστη. Οι πολυεστιακοί φακοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τα εξατομικευμένα και τα μη. Στην πρώτη κατηγορία όλες οι παραπάνω πληροφορίες θα ληφθούν υπόψη ώστε να κατασκευαστεί ένα μοναδικό ζεύγος φακών ειδικά και μόνο για εσάς ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο οπτομέτρης θα πρέπει να επιλέξει ένα τύπο που θα πλησιάζει όσο πιο κοντά γίνεται στις προσωπικές σας μετρήσεις.
Ο χρόνος προσαρμογής σας με τα νέα σας γυαλιά εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα καταλάβετε τον τρόπο λειτουργίας τους, δηλαδή από ποιό σημείο του φακού πρέπει να κοιτάξετε κάθε φορά ανάλογα με την επιθυμητή απόσταση για να έχετε άνετη και καθαρή όραση. Σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή εκπαίδευσή σας και η άριστη εφαρμογή του σκελετού στο πρόσωπό σας τα οποία θα πρέπει να απαιτείτε με την παραλαβή των γυαλιών σας .
Αν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά πολυεστιακά γυαλιά είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε ζάλη. Είναι απολύτως λογικό γιατί ο εγκέφαλος έχει μάθει μέχρι τώρα να χρησιμοποιεί το ευρύ πεδίο που του δίνει ένας μονοεστιακός φακός. Αν παρατηρήσουμε κάποια μακρινά αντικείμενα σε μια φυσική στάση σώματος θα αντιληφθούμε ότι βλέπουμε καθαρά. Το ίδιο θα συμβεί αν χαμηλώσουμε τα μάτια μας και όχι το κεφάλι μας και εστιάσουμε σε ένα κοντινό στόχο π.χ. βιβλίο. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τον σχεδιασμό του πολυεστιακού φακού που λειτούργει σαν κλειδαρότρυπα με αποτέλεσμα να βλέπουμε μέσα από συγκεκριμένο κανάλι. Άρα για να διαβάσουμε θα πρέπει να χαμηλώσουμε τα μάτια ώστε να βλέπουμε μέσα από το κάτω μέρος του φακού και αν χρειαστεί να κουνήσουμε λίγο το κεφάλι αριστερά και δεξιά καθώς προχωρούμε στην ανάγνωση. Για να έχουμε μια άνετη μέρα στο γραφείο μας θα πρέπει να προσέξουμε η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή να βρίσκεται μπροστά μας και ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών μας και το πληκτρολόγιο χαμηλά μπροστά μας. Θα πρέπει να φροντίσουμε επίσης να διατηρούμε όση ώρα εργαζόμαστε στον υπολογιστή, την σωστή εργονομική στάση σώματος, δηλαδή σωστή στήριξη του αυχένα μας, να ακουμπάει καλά η μέση στην καρέκλα ώστε να μην σκύβουμε και τα χέρια μας να βρίσκονται σε ορθή γωνία. Έτσι θα διατηρήσουμε σταθερές τις αποστάσεις από τον υπολογιστή και το κείμενο μπροστά μας με αποτέλεσμα άνετη και καθαρή όραση. Θα πρέπει να προσέξουμε επίσης όταν ανεβοκατεβαίνουμε σκαλοπάτια να χαμηλώνουμε ελαφρώς το κεφάλι ώστε να βλέπουμε από το μεσαίο τμήμα του φακού. Είναι συνηθισμένο λάθος να χρησιμοποιούμε την κοντινή εστία του φακού αφού μηχανικά κατεβάζουμε τα μάτια για να δούμε τα σκαλοπάτια. Επίσης για να παρακολουθήσουμε τηλεόραση από την άνεση του καναπέ μας ή του κρεβατιού μας θα πρέπει να είμαστε σε καθιστή στάση γιατί σε αντίθετη περίπτωση αν είμαστε ξαπλωμένοι το μάτι μας θα χρησιμοποιήσει την κοντινή εστία του φακού.
H τιμή των πολυεστιακών φακών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Oι κυριότεροι από αυτούς είναι ο σχεδιασμός τους, το εργοστάσιο κατασκευής τους, ο δείκτης διάθλασης καθώς και η επιλογή του κατάλληλου σκελετού. Αν σκεφτούμε δε ότι για να αντικαταστήσουμε το ζευγάρι πολυεστιακών γυαλιών θα έπρεπε να αγοράσουμε τουλάχιστον 3 ζευγάρια γυαλιά τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η λύση του πολυεστιακού είναι οικονομική.

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

Η καθαριότητα είναι η πρώτη προϋπόθεση για την σωστή φροντίδα των φακών επαφής. Η διαδικασία της σωστής υγιεινής θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά γιατί θα παίξει από τους σημαντικότερους ρόλους στην σωστή χρήση και κατ’ επέκταση στην υγεία των ματιών σας. Φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας με απαλό σαπούνι, να τα ξεβγάζουμε προσεκτικά ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη του και έπειτα τα στεγνώνουμε με μία πετσέτα χωρίς χνούδι. Ο κίνδυνος μόλυνσης σε περίπτωση που βάλουμε τους φακούς μας χωρίς να έχουμε πρώτα πλύνει καλά τα χέρια μας είναι μεγάλος.
Η χρήση των φακών επαφής δεν αντικαθιστά την χρήση των γυαλιών μας αλλά λειτουργεί συνδυαστικά. Θα πρέπει να αφήνουμε τα μάτια μας να αναπνέουν και να μην τα έχουμε συνέχεια καλυμμένα με τους φακούς επαφής. Η χρήση των φακών εξαρτάται και από το υλικό κατασκευής τους. Υπάρχουν φακοί υδρογέλης που είναι για χρήση μέχρι 8 ώρες και φακοί σε συνδυασμό υλικών σιλικόνης- υδρογέλης οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάνω από 8 ώρες. Αυτοί οι φακοί λόγω της σιλικόνης επιτρέπουν την διέλευση του απαραίτητου οξυγόνου. Έτσι αν χρησιμοποιούμε τους απλούς φακούς επαφής για περισσότερο από 8 ώρες τότε σίγουρα μελλοντικά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Τα συμπτώματα δεν τα νιώθει ο χρήστης αλλά φαίνονται ξεκάθαρα στον έλεγχο των ματιών μέσω της λυχνίας. Τα προβλήματα θα φανούν με την πάροδο του χρόνου όπως ακριβώς γίνεται με το τσιγάρο, οι επιβλαβείς επιπτώσεις του δεν φαίνονται αμέσως.
Στην περίπτωση που θα κοιμηθούμε με τους φακούς επαφής θα αντιμετωπίσουμε το πρωί έναν έντονο ερεθισμό. Κάποιες φορές αυτός θα περάσει με την χρήση ενός απλού οφθαλμικού διαλύματος που θα προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η σχεδόν απόλυτη έλλειψη οξυγόνου καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας θα προκαλέσει παρατεταμένη υποξεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ματιού μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοιμόμαστε με τους φακούς, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις ειδικών φακών που θα σας προτείνει αν χρειαστεί ο εφαρμοστής σας. Πολλές φορές ανάλογα με την σύσταση των δακρύων μας μπορεί να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του φακού αρκετά λιπίδια τα οποία αυξάνονται προοδευτικά με την χρήση με αποτέλεσμα να τον νιώθουμε άνετο ενώ στην πραγματικότητα η διαπερατότητα οξυγόνου δεν είναι επαρκής. Είναι από τις περιπτώσεις όπου η αίσθηση του φακού μας ξεγελάει προκαλώντας μας σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Η συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν δίνει άμεσα συμπτώματα στον χρήστη αλλά του δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Ο κίνδυνος να προκληθεί μόλυνση στο μάτι σας κολυμπώντας φορώντας τους φακούς επαφής είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα είναι μεγάλος. Ακόμα και αν κολυμπάτε με κλειστά τα μάτια μικρόβια και μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην θάλασσα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις όταν αυτά εγκλωβιστούν μεταξύ φακούς επαφής και ματιού. Γνωρίζοντας ότι ο κερατοειδής είναι το πιο πλούσιο σε νεύρα μέρος του ανθρώπινου σώματος εύκολα καταλαβαίνουμε ότι ο πόνος που προκαλείται από μια τέτοιου είδους λοίμωξη είναι πολύ έντονος και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Είναι κάτι που δεν γίνεται πάντα αλλά όταν θα συμβεί θα είναι μεγάλης σημασίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να δοθούν εγκαίρως οι πρώτες βοήθειες.
Το γεγονός ότι πλέον μας ενοχλούν οι φακοί επαφής ενώ στην μακροχρόνια χρήση που κάναμε μέχρι σήμερα δεν είχαμε ενοχλήσεις είναι η πρώτη ένδειξη για τον χρήστη πως κάτι δεν πάει καλά με τα μάτια μας. Συνήθως φταίει η πολυετής κακή χρήση φακών κι όχι ο τελευταίος. Το σύμπτωμα που βιώνουμε μας δηλώνει, αν και καθυστερημένα πως είτε η χρήση που κάνουμε με τους φακούς υπερβαίνει κατά πολύ την σωστή χρήση των φακών είτε το υλικό του φακού που χρησιμοποιούμε τόσα χρόνια δεν ενδείκνυται για την χρήση που κάνουμε εμείς στην καθημερινότητά μας. Δηλαδή φοράμε πάρα πολλές ώρες την ημέρα έναν φακό που δεν επιτρέπει την σωστή διαπερατότητα του οξυγόνου ώστε να αναπνέει επαρκώς ο κερατοειδής. Αυτό θα οδηγήσει τελικά σε δυσανεξία στους φακούς επαφής, δηλαδή να μην τους αντέχει το μάτι ούτε και για λίγη ώρα ακόμα και αν οδηγηθούμε στην χρήση ενός φακού με πολύ υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο.
Η σωστή εφαρμογή των φακών επαφής δεν έχει σαν μοναδικό κριτήριο την αίσθηση του φακού στα μάτια μας. Τα πιο σημαντικά κριτήρια της εφαρμογής είναι η διαπερατότητά σου σε οξυγόνο, η σωστή επιλογή καμπυλότητας του φακού για τα μάτια μας, η διάμετρός τους, η περιεκτικότητά τους σε νερό και το υλικό κατασκευής τους. Εφ’ όσον λοιπόν καταλήξουμε σε όλα αυτά τα στοιχεία θα ελέγξουμε την εφαρμογή του φακού με την χρήση της λυχνίας όπου θα δούμε την επαρκή και σωστή κίνηση του φακού. Ο φακός θα πρέπει να κινείται 1 με 2 χιλιοστά γύρω από το μάτι μας. Τα δάκρυα είναι αυτά που σε έναν μεγάλο βαθμό εξασφαλίζουν την υγεία του κερατοειδή, της εξωτερικής μεριάς του ματιού και αυτά θα πρέπει να κινούνται ελεύθερα μπρος και πίσω από τον φακό. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η σωστή κίνηση του φακού είναι αυτή που εξασφαλίζει και την απαραίτητη κίνηση των δακρύων. Το γεγονός ότι δεν νιώθουμε καθόλου τον φακό μπορεί να σημαίνει ότι έχει πολύ σφιχτή εφαρμογή η οποία θα προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια μας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση όπου νιώθουμε πολύ έντονα τον φακό κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή είναι πολύ χαλαρή.
Η σωστή εφαρμογή ενός φε είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από αυτό που φανταζόμαστε. Χρειάζεται βαθιά γνώση του αντικειμένου από τον οπτομέτρη- εφαρμοστή για να καταφέρει να συνδυάσει τις κατάλληλες παραμέτρους ώστε να επιτευχθεί η σωστή εφαρμογή. Η λάθος καμπυλότητα ενός φακού θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ματιού. Μια σφικτή εφαρμογή μπορεί να τραυματίσει τη περιοχή γύρω από τον κερατοειδή ενώ αντίστοιχα μια χαλαρή προκαλεί σταδιακή φθορά στο κέντρο του. Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τη διάμετρο όπου μια μεγάλη μπορεί να προκαλέσει ασφυξία του κερατοειδή από οξυγόνο ενώ μια μικρή θα τραυματίσει το σκληροκερατοειδές όριο, επίσης η ποιότητα και η ποσότητα των δακρύων θα πρέπει να εκτιμηθεί ώστε να επιλέξουμε έναν φακό με αντίστοιχο ποσοστό υδροφιλίας.
Καλό είναι μία φορά τον χρόνο ο εφαρμοστής των φακών επαφής να ελέγχει την φυσική κατάσταση των ματιών σας. Θα πρέπει να ελέγχει δηλαδή αν και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η φυσιολογία του ματιού και πιο συγκεκριμένα του κερατοειδή από την χρήση των φακών επαφής. Να ελέγξει αν έχει δημιουργηθεί κάποια νεοαγγείωση στον κερατοειδή λόγω πιθανούς έλλειψης οξυγόνου, αν υπάρχουν κάποια στίγματα κ α. Οι όποιες μεταβολές στην όραση μας επειδή γίνονται σταδιακά και ο εγκέφαλος μας δεν τις συνειδητοποιεί άμεσα, με αποτέλεσμα να έχουμε 1 ή 2 δέκατα χαμηλότερα επίπεδα όρασης. Τα περισσότερα προβλήματα στα μάτια μας ,γίνονται αντιληπτά όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως μη αναστρέψιμο. Ο συχνός έλεγχος των ματιών σας μπορεί να σας εγγυηθεί την μακροχρόνια χρήση φακών επαφής χωρίς προβλήματα.

ΟΡΑΣΗ

Η μυωπία είναι συχνή διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, που οφείλεται είτε σε ανατομικό παράγοντα του οφθαλμού, δηλαδή το μέγεθος του ματιού είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, είτε σε διαθλαστικό παράγοντα, δηλαδή η δύναμη του κερατοειδή, του φακού αλλά και όλων των υπόλοιπων διαθλαστικών δεν είναι ικανή να αποτυπώσει σωστά την εικόνα του περιβάλλοντος. Εξ αιτίας αυτών των παραγόντων οι ακτίνες του φωτός (το "είδωλο" που σχηματίζεται) δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ δεν έχει πρόβλημα στα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά.
Στον φυσιολογικό οφθαλμό, το φως που εισέρχεται εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού). Στην υπερμετρωπία, το φως εστιάζεται σε ένα σημείο πίσω από τον αμφιβληστροειδή κάτι που οφείλεται είτε στο μικρότερο μέγεθος του ματιού από ότι το σύνηθες είτε στην μικρή δύναμη του κερατοειδή ή των άλλων διαθλαστικών μέσων. Όσο πιο πολύ απέχει το σημείο της εστίασης από τον αμφιβληστροειδή, τόσο πιο μεγάλη είναι η υπερμετρωπία και έχει σαν αποτέλεσμα την θολή όραση για μακριά.
Ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαφορετική διαθλαστική ισχύ του οφθαλμού στους διάφορους μεσημβρινούς του. Οπτικά, το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φως που μπαίνει στον οφθαλμό να σχηματίζει αντί για μια εστία δύο εστιακές γραμμές. Όσο πιο πολύ απέχουν μεταξύ τους αυτές οι γραμμές, τόσο πιο μεγάλος είναι ο αστιγματισμός. Το αποτέλεσμα είναι τελικά να μην βλέπουμε μία εικόνα τελείως καθαρή αλλά να την βλέπουμε θολή σε κάποιον άξονα. Ο αστιγματισμός χρειάζεται να διορθωθεί για την μακρινή και για την κοντινή απόσταση.
Πρεσβυωπία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το μάτι χάνει σταδιακά την ικανότητά του να εστιάζει σε κοντινές αποστάσεις κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην μείωση της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που επέρχεται μετά την ηλικία των 40 ετών περίπου. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται με την τάση που έχει ο πρεσβύωπας να απομακρύνει όλο και περισσότερο τα αντικείμενα που θέλει να δει ή να διαβάσει, με αδυναμία να δει κοντά σε χαμηλό φωτισμό, και με κούραση ή πονοκέφαλο μετά από πολύωρη κοντινή εργασία.
Τα γυαλιά οράσεως για να κατασκευαστούν πέρα από τους βαθμούς σας, χρειάζονται κάποιες ακόμα μετρήσεις. Η διακορική σας απόσταση τα λεγόμενα ως κέντρα που είναι η απόσταση του ενός ματιού από το άλλο, καθώς και το ύψος τοποθέτησης των φακών, είναι κάποιοι παράμετροι οι οποίοι απουσιάζουν από τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας. Επιπλέον οι περισσότεροι δεν έχουν τον ίδιο βαθμό και στα δύο τους μάτια. Επειδή τα έτοιμα γυαλιά βγαίνουν με κοινό βαθμό και στα δύο μάτια τις περισσότερες φορές ή υποδιορθώνεται ή υπερδιορθώνεται την συνταγή σας. Επίσης πολλές φορές υπάρχει στην συνταγή μας και αστιγματική διόρθωση η οποία δεν μπαίνει στα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας. Η μακροχρόνια χρήση έτοιμων γυαλιών πρεσβυωπίας μας οδηγεί σε πονοκεφάλους και σε οπτική κόπωση λόγω του ότι αναγκαζόμαστε να βλέπουμε εκτός κέντρων, δηλαδή μέσω πρίσματος.

ΗΛΙΟΥ

Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η απορροφητικότητα με την πολωτικότητα ενός φακού είναι δύο τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν επηρεάζουν καθόλου το ένα το άλλο. Ο βαθμός σκουρότητας ενός φακού γυαλιών ηλίου τώρα δεν συνδέεται απόλυτα με την απορροφητικότητα αυτού. Έτσι ένα ανοιχτόχρωμος ή ακόμα και λευκός φακός μπορεί να είναι απορροφητικός σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην υπεριώδη ακτινοβολία παρόλο δεν είναι καθόλου ευχάριστος στην χρήση του στον ήλιο. Ο βαθμός σκουρότητας που έχει ένας φακός, καθορίζει μόνο το πόσο ξεκούραστος κι ευχάριστος μπορεί να είναι σε έναν χρήστη. Η απορροφητικότητα του και η οπτική του καταλληλότητα συνδέονται με άλλους παράγοντες όπως είναι το υλικό και η ποιότητα κατασκευής. Τα πολωτικά φίλτρα χρησιμοποιούνται τώρα στον τομέα της φωτογραφίας εδώ και πολλές δεκαετίες για να εξαλείψουν ανεπιθύμητες αντανακλάσεις σε γυαλιστερά αντικείμενα. Για τον ίδιο σκοπό ακριβώς χρησιμοποιούνται και στα γυαλιά ηλίου τα τελευταία χρόνια. Έτσι χρησιμοποιώντας έναν πολωτικό φακό μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά κάτω από την επιφάνεια του νερού εάν αυτό γυαλίζει, ή να δούμε καθαρά μέσα από το γυαλί είτε αυτοκινήτου είτε κτηρίων είτε να δούμε καθαρά οποιοδήποτε επιφάνεια ή αντικείμενο παρουσιάζει αντανακλάσεις.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΡΑΣΗ

Σύμφωνα με τις οδηγίες των παιδοφθαλμιάτρων η πρώτη εξέταση ενός παιδιού θα είναι καλό να γίνεται στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και έπειτα κάθε χρόνο. Η παρακολούθηση είναι καλό να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την πολύ μικρή ηλικία ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στα μάτια του παιδιού να αντιμετωπιστεί άμεσα δεδομένου ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν πώς θα πρέπει να βλέπουν και επιπλέον είναι δύσκολο να μας το περιγράψουν πχ ότι βλέπουν θολά. Κάποια από τα συμπτώματα που μπορούν να μας υποψιάσουν όσον αφορά την όραση του παιδιού μας ώστε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη είναι -να πλησιάζει πολύ κοντά στην τηλεόραση -να κάνει λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα στο τετράδιό του -να αποφεύγει το διάβασμα -να μισοκλείνει τα μάτια του
Δεδομένου ότι το οπτικό σύστημα του παιδιού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως χρειάζεται την απαραίτητη προστασία απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπρόσθετα τα μέρη του οφθαλμού του παιδιού, ο κερατοειδής και ο φακός του είναι διάφανα και περισσότερο διαυγή από ότι του ενήλικα οπότε όποια ποσότητα ακτινοβολίας εισέλθει στο οπτικό σύστημα είναι επικίνδυνη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν γυαλιά ηλίου ακόμα και σε βρέφη 6-9 μηνών αρκεί να το δεχτεί το παιδί και σε συνδυασμό πάντα με καπέλο όταν εκτίθεται στον ήλιο.