Διαθλαστικές ανωμαλίες των ματιών
Αστιγματισμός

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Ο αστιγματισμός είναι εκείνη η διαταραχή όρασης κατά την οποία δεν βλέπουμε το ίδιο καθαρά στους κάθετους, οριζόντιους ή διαγώνιους άξονες του οπτικού μας πεδίου. Συνήθως οφείλεται σε διαταραχές του σχήματος του κερατοειδούς και σπανιότερα του φακού. Οπτικά, το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φως που εισέρχεται στο μάτι να σχηματίζει δύο εστιακές γραμμές αντί για μία. Όσο πιο πολύ απέχουν μεταξύ τους αυτές οι γραμμές, τόσο πιο μεγάλος είναι ο αστιγματισμός. Το αποτέλεσμα είναι τελικά να βλέπουμε μία εικόνα θολή σε κάποιον άξονα ή ακόμα και παραμορφωμένη. Επίσης, στον αστιγματισμό, μπορεί να βιώσουμε και γρήγορη κόπωση των ματιών σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως ανάγνωση, οδήγηση, χρήση υπολογιστή και άλλα. Χρειάζεται να διορθωθεί τόσο για τη μακρινή όσο και για την κοντινή απόσταση.

Ο αστιγματισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως ή με φακούς επαφής. Και οι δύο τρόποι έχουν προτερήματα και μειονεκτήματα τα οποία θα αναλύσουμε στην συνέχεια. Τα γυαλιά, πέρα από την χρηστική τους αξία, αποτελούν πλέον και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας και της αισθητικής μας. Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης καθώς μπορούμε να τα φοράμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ή όποτε τα χρειαζόμαστε, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Οι φακοί επαφής από την άλλη δεν επηρεάζουν την εμφάνισή μας, δίνοντας ελευθερία στην επιλογή του στύλ μας. Όμως, η πολύωρη χρήση τους, ενδέχεται να περιορίσει το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζονται τα μάτια μας. Φορώντας καθημερινά για κάποιες ώρες τα γυαλιά, εξασφαλίζουμε την πολύτιμη υγεία των ματιών μας, η οποία κινδυνεύει με την ανεξέλεγκτη χρήση των φακών επαφής.

Σε περιπτώσεις υψηλού αστιγματισμού, η επιλογή των σκελετών γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες θα καθορίσουν τον ιδανικό συνδυασμό σκελετού και φακών, για την επίτευξη του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Αντιθέτως, στους φακούς επαφής δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί. Οι φακοί επαφής προσδίδουν μία άνετη όραση αφού μας εξασφαλίζουν ένα πλήρες οπτικό πεδίο χωρίς την παρεμβολή σκελετού.

Επιπλέον, οι φακοί επαφής προσδίδουν σταθερή, ασφαλή και καθαρή όραση σε όσους αθλούνται. Αντιθέτως τα γυαλιά επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες και μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση στην όραση ή ακόμα και τραυματισμό. Τα γυαλιά εφαρμόζονται πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς καμία ιδιαίτερη μεταχείριση. Αντιθέτως, η εφαρμογή των φακών επαφής είναι μία εξειδικευμένη διαδικασία, όπου πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια όλες οι προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζεται μία μακροχρόνια χρήση χωρίς προβλήματα.

sΜια άλλη προσέγγιση αντιμετώπισης του αστιγματισμού είναι η χειρουργική επέμβαση με laser. Σήμερα, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, ανάλογα με το πρόβλημα και την κατάσταση του ματιού. Ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρό σας, θα καθορίσει αν πληρείτε τις προϋποθέσεις για να προχωρήσετε στην επέμβαση. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι την επόμενη κιόλας ημέρα η όραση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής. Όμως, αν και σε πολύ μικρό ποσοστό, δε θα πρέπει κανείς να αγνοήσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η επανεμφάνιση του προβλήματος σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό μετά από κάποιο διάστημα, ή ακόμα και η απώλεια της όρασης. Γι' αυτό, ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι ενήμερος από την αρχή για τις πιθανότητες των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν κατά την χειρουργική επέμβαση καθώς και για τα ποσοστά επιτυχίας.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

Στην περίπτωση του αστιγματισμού θα πρέπει να γίνεται επιλογή σκελετού σύμφωνα με τον βαθμό του. Όταν αυτός είναι μεγάλος, θα πρέπει να αποφεύγονται στρογγυλοί σκελετοί, γιατί αν για κάποιο λόγο περιστραφεί ο φακός, τότε θα αλλάξει ο άξονας του αστιγματισμού, με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις υψηλού αστιγματισμού θα πρέπει να προτιμούνται οι πλαστικοί φακοί έναντι των κρυστάλλινων, γιατί υπάρχει έντονη η πιθανότητα θραύσης και τραυματισμού των ματιών, αφού σε κάποια σημεία του ο φακός είναι αρκετά λεπτός.