Φακοί Επαφής

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων φακών σας

Φακούς επαφής μπορεί να επιλέξει κάποιος για να διορθώσει την μυωπία, ή την υπερμετρωπία, ή τον αστιγματισμό, ή την πρεσβυωπία, ή απλά θέλει να αλλάξει το χρώμα των ματιών του ή ακόμα και για θεραπευτικούς λόγους. Επίσης οι φακοί επαφής διευκολύνουν αρκετά και κατά τις αθλητικές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φακών επαφής τους οποίους επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας και με γνώμονα την καλή υγεία του ματιού μας.

Οι κατηγορίες λοιπόν που υπάρχουν είναι πολλές:

  • Ένας βασικός διαχωρισμός τους είναι οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής οι οποίοι δεν είναι τόσο συνηθισμένοι λόγω κυρίως του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την προσαρμογή τους και οι μαλακοί φακοί επαφής που είναι και οι πιο συνηθισμένοι κατά την χρήση τους.
  • Ένας άλλος διαχωρισμός που γίνεται είναι ανάλογα με την διάρκεια χρήσης τους. Υπάρχουν φακοί ημερήσιας αντικατάστασης τους οποίους επιλέγουμε εάν κάνουμε περιστασιακή χρήση φακών και δεν τους φοράμε σε καθημερινή βάση ή αν αθλούμαστε! Επόμενη κατηγορία είναι οι μηνιαίοι φακοί επαφής οι οποίοι χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και καθαρισμό, και μπορεί να βρούμε για 2μηνιαίους και 3μηνιαίους φακούς επαφής. Μια καλή επιλογή επίσης είναι και οι φακοί επαφής 15ήμερης αντικατάστασης που μας εξασφαλίζουν λιγότερες πιθανότητες για πιθανή μόλυνση μιας και χρησιμοποιούμε νέο καθαρό και αποστειρωμένο φακό κάθε 15 μέρες. Τέλος, και σε μικρότερη χρήση πλέον θα συναντήσουμε τους φακούς επαφής ετήσιας αντικατάστασης που είναι παλαιότερης τεχνολογίας και χρειάζονται πιο ειδικό καθαρισμό.

Για να βάλει κάποιος φακούς επαφής θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως την δέσμευση που θα έχει σχετικά με την άριστη υγιεινή αλλά και με την φροντίδα των φακών του καθώς η ελλιπής φροντίδα τους μπορεί να βλάψει τα μάτια του. Η ηλικία που ξεκινάει κάποιος την χρήση των φακών επαφής είναι περίπου τα 18 έτη όπου συνήθως εκεί σταθεροποιείται η μυωπία ή μπορεί να χρειαστεί και σε μικρότερη ηλικία σε περίπτωση άθλησης και εφόσον τηρούνται οι κανόνες συντήρησης και καθαρισμού τους. Στο βίντεο που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τον τρόπο καθαρισμού των φακών επαφής, τον τρόπο πώς να ξεχωρίζετε την καλή και την ανάποδη πλευρά του φακού, και φυσικά θα σας δείξουμε πώς βάζουμε και πώς βγάζουμε έναν φακό επαφής.

Εφόσον χρησιμοποιούμε φακούς επαφής είναι καλό να κάνουμε τακτικούς ελέγχους στα μάτια μας με τον εφαρμοστή μας. Καλό θα ήταν να γίνεται έλεγχος της φυσικής κατάστασης των ματιών μας μία φορά τον χρόνο, ακόμα και αν δεν αισθανόμαστε κάτι ανησυχητικό όσο φοράμε τους φακούς μας. Θα πρέπει λοιπόν ο εφαρμοστής να ελέγχει αν και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η φυσιολογία του ματιού και πιο συγκεκριμένα του κερατοειδή από την χρήση των φακών επαφής, να ελέγχει αν έχει δημιουργηθεί κάποια νεοαγγείωση στον κερατοειδή λόγω πιθανούς έλλειψης οξυγόνου, αν υπάρχουν κάποια στίγματα κ.ά. Αυτά δυστυχώς δεν θα παρουσιάσουν κάποια εμφανή συμπτώματα στον ίδιο τον χρήστη άμεσα. Επίσης, είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας πως οι όποιες μεταβολές στην όρασή μας γίνονται σταδιακά και ο εγκέφαλός μας δεν τις συνειδητοποιεί άμεσα, οπότε το αποτέλεσμα είναι να έχουμε 1 ή 2 δέκατα χαμηλότερα επίπεδα όρασης χωρίς να το καταλάβουμε. Τα περισσότερα προβλήματα στα μάτια μας, γίνονται αντιληπτά όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως μη αναστρέψιμο. Ο συχνός έλεγχος των ματιών μπορεί να εγγυηθεί την μακροχρόνια χρήση φακών επαφής χωρίς προβλήματα.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Η καθαριότητα είναι η πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τη σωστή φροντίδα των φακών επαφής. Οργανώστε σωστά τη διαδικασία σχολαστικής υγιεινής πριν από την χρήση των φακών επαφής. Πλύνετε τα χέρια σας με απαλό σαπούνι, ξεβγάλετε προσεχτικά ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη του και στεγνώστε τα με μία πετσέτα χωρίς χνούδι, πριν αγγίξετε τους φακούς. Μην χρησιμοποιείτε ελαιώδη καλλυντικά, σαπούνια που περιέχουν κρέμα, λοσιόν ή άλλες παρόμοιες ουσίες πριν αγγίξετε τους φακούς σας. Είναι καλύτερο να φορέσετε τους φακούς σας πριν την εφαρμογή του μακιγιάζ και να τους αφαιρέσετε πριν το ντεμακιγιάζ. Κλείνετε τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε πούδρα, λακ ή άλλα προϊόντα που αν έρθουν σε επαφή με τους φακούς σας μπορεί να προκαλέσουν φθορές. Εφαρμόστε τους φακούς χρησιμοποιώντας πάντα έναν επιτραπέζιο καθρέφτη και μπροστά από αυτόν αφήστε ένα καθαρό μπολ. Έτσι αν πέσουν οι φακοί από κάποιο λάθος χειρισμό δεν θα χαθούν. Αποκτήστε την συνήθεια να βάζετε πάντα πρώτα τον δεξιό φακό και στην συνέχεια τον αριστερό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπερδεύετε τους φακούς σας και δεν θα μεταφέρετε τυχόν μολύνσεις από το ένα μάτι στο άλλο. Πριν βάλετε τον φακό βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αμυχές ή σκισίματα. Εάν φαίνεται ότι ο φακός έχει υποστεί ζημιά, αντικαταστήστε τον άμεσα με έναν καινούργιο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι ο φακός δεν έχει αναστραφεί.

Αυτό το πετυχαίνουμε με δύο τρόπους.

  1. Τοποθετήστε τον φακό στον δείκτη του χεριού σας και κρατήστε τον στο φως. Πρέπει να έχει κοίλο σχήμα. Εάν τα άκρα του φαίνονται να γυρίζουν προς τα έξω, τότε ο φακός είναι ανεστραμμένος.
  2. Πιέστε απαλά τα άκρα των φακών ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα. Θα πρέπει τα άκρα του να γυρίζουν προς τα μέσα, διαφορετικά ο φακός είναι ανεστραμμένος.
Προσοχή: Εάν απαιτηθεί να ξεπλύνετε τον φακό πριν τον βάλετε στο μάτι σας, τότε χρησιμοποιήστε μόνο καινούργιο αποστειρωμένο διάλυμα πλύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Ξεκινήστε την διαδικασία πάντα από το δεξί μάτι. Αφού πρώτα εξετάσετε τον φακό και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ανεστραμμένος, τοποθετήστε τον στο άκρο του δείκτη του δεξιού χεριού και αφήστε τον σε αυτή την θέση για 5 έως 10 δευτερόλεπτα. Η τοποθέτηση των φακών θα είναι ευκολότερη αν τους αφήσετε να αποστραγγίσουν λίγο. Τοποθετήστε το μεσαίο δάκτυλο του ίδιου χεριού στο κάτω δεξί βλέφαρο και τραβήξτε το προς τα κάτω μαζί με τις βλεφαρίδες για να το ακινητοποιήσετε. Χρησιμοποιείστε τον δείκτη ή το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού και σηκώστε το άνω βλέφαρο. Το άνω βλέφαρο έχει την τάση αντανακλαστικά να κλείνει όταν βλέπει κάποιο αντικείμενο να πλησιάζει οπότε πρέπει να το κρατήσουμε σταθερά καλά ανοιχτό. Κοιτώντας πάντα μέσα στον επιτραπέζιο καθρέφτη που βρίσκετε μπροστά σας, και με σταθερές κινήσεις, πλησιάστε τον φακό επαφής προς το μάτι. Αφού βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμος να ακουμπήσει, κοιτάξτε προς τα πάνω και τοποθετήστε τον φακό επαφής ακριβώς κάτω από το χρωματιστό μέρος του ματιού δηλαδή στο λευκό του μέρος. Κατόπιν, χωρίς να αφήσετε τα βλέφαρα, κοιτάξτε κάτω προς το μέρος του φακού. Αφήστε απαλά τα βλέφαρα να κλείσουν και ανοιγοκλείστε μερικές φορές κοιτώντας προς τα κάτω. Πολλές φορές με απότομες κινήσεις των βλεφάρων μπορεί να «πεταχτεί» ο φακός προς τα έξω. Επομένως χρειάζεται υπομονή και σταθερές κινήσεις. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε ενόχληση λόγω του φακού ή να δακρύσετε. Μην πανικοβληθείτε, είναι μία φυσιολογική αντίδραση του ματιού σας. Εάν χρειαστούν κάποιες προσπάθειες μέχρι να βάλετε τον φακό σας για πρώτη φορά μην πιέζετε τον εαυτό σας και μην κουράζετε τα μάτια σας. Εάν το μάτι σας κοκκινίσει κατά την εφαρμογή, δοκιμάστε ξανά αργότερα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία και για το αριστερό μάτι. Εάν η παραπάνω μέθοδος σας είναι δύσκολη, τότε ζητήστε την συμβουλή του οπτομέτρη σας για εναλλακτικό τρόπο τοποθέτησης των φακών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν βλέπετε θολά μετά την εισαγωγή των φακών, και είναι και οι δύο σωστά τοποθετημένοι, αφαιρέστε τους και ελέγξτε τα εξής:

  1. Υπολείμματα καλλυντικών ή άλλων ουσιών στο φακό
  2. Λανθασμένη τοποθέτηση ή τυχόν αναστροφή των φακών.
Επικέντρωση του φακού.
Συνήθως, ο φακός επικεντρώνεται αυτόματα μόνος του στη μέση του ματιού μόλις τον τοποθετήσετε και πολύ σπάνια θα μετατοπιστεί στο λευκό τμήμα του ματιού. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η τοποθέτηση ή η εξαγωγή δεν γίνουν σωστά. Για να επικεντρώσετε τον φακό, κλείστε τα βλέφαρα και μετακινήστε τον στην θέση του, κάνοντας ελαφρύ μασάζ πάνω στο κλειστό βλέφαρο.

Οι ώρες χρήσης των φακών επαφής θα πρέπει να αυξάνονται σταδιακά. Όταν φοράτε για πρώτη φορά φακούς επαφής ακολουθήστε το εξής ωράριο: Πρώτη και δεύτερη μέρα δύο ώρες, τρίτη και τέταρτη 4 ώρες κ.ο.κ. Πάντα να κάνετε χρήση των φακών επαφής με μέτρο. Ποτέ μην υπερβαίνετε τις ώρες χρήσης που προτείνει ο εφαρμοστής. Κάθε τύπος φακού είναι κατασκευασμένος για συγκεκριμένες ώρες χρήσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η χρήση των μηνιαίων φακών επαφής ισχύει για έναν ημερολογιακό μήνα και όχι για 30 χρήσεις. Αντίστοιχα η χρήση των ημερήσιων φακών επαφής ισχύει για μια ημέρα και όχι για 24 ξεχωριστές ώρες. Μην χρησιμοποιείτε φακούς μετά την ημερομηνία λήξης τους γιατί είναι εστίες μόλυνσης. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι φακοί επαφής δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τα γυαλιά οράσεώς σας που είναι και το βασικό σας εργαλείο.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Για να βγάλετε τους φακούς πρέπει πρώτα να πλύνετε και να ξεβγάλετε καλά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι στην θέση του. Διατηρώντας το κεφάλι σε ευθεία και σταθερή θέση κοιτάξτε με τα μάτια μόνο όσο πιο ψηλά μπορείτε. Τραβήξτε με το μεσαίο δάχτυλο το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω και ακουμπήστε με τον δείκτη το κάτω τμήμα του φακού. Συνεχίζοντας να κοιτάτε ψηλά, σύρτε τον φακό προς τα κάτω μέχρι να φτάσει στο άσπρο τμήμα του ματιού. Κοιτώντας πάντοτε ψηλά και κρατώντας ακόμα το φακό με τον δείκτη, συμπιέστε ελαφρά τον φακό μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα, ούτως ώστε να διπλώσει λίγο και να ξεκολλήσει από το μάτι. Πριν μπουν στην θήκη, τρίψτε τους απαλά στην παλάμη σας με το υγρό, για 30 δευτερόλεπτα. Μετά ξεπλύνετέ τους με καθαρό υγρό και τοποθετήστε τους στην θήκη που έχετε συμπληρώσει με νέο υγρό μέχρι την ένδειξη. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τοποθετείτε τους φακούς στην θήκη γιατί αν δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά στο κέντρο της είναι εύκολο να σχιστούν. Η θήκη πρέπει να αλλάζει και να αντικαθίσταται με καινούργια κάθε φορά που ανοίγετε νέο υγρό. Το υγρό απολύμανσης από την στιγμή που ανοιχτεί διαρκεί για τρεις μήνες. Αν έχει παραμείνει υγρό στο μπουκάλι μετά από αυτό το διάστημα το πετάμε. Δίνετε πάντα προσοχή στην ημερομηνία λήξης του.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Να ελέγχετε συχνά τους φακούς σας για τυχόν εκδορές, σχισίματα ή εναποθέσεις. Αν οι φακοί δεν καθαρίζονται σωστά κάθε μέρα, τα εναπομείναντα κατάλοιπα δεν μειώνουν απλά την καθαρότητα του φακού, αλλά παράλληλα προσφέρουν τόπο επώασης για βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες και ακανθαμοιβάδα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή ακόμα και μολύνσεις των ματιών. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα των φακών επαφής και των προϊόντων τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε ποτέ τα νύχια σας κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεση των φακών γιατί μπορεί να σκίσετε ή να καταστρέψετε τον φακό, ακόμα και να τραυματίσετε το μάτι σας.

Θα πρέπει να βγάλετε αμέσως τους φακούς σας, εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προβλήματα:
  • Φαγούρα, κάψιμο, τσούξιμο.
  • Υπερβολική δακρύρροια, ασυνήθεις εκκρίσεις ή ερυθρότητα.
  • Θολή όραση ή φωτοστέφανα γύρω από τα αντικείμενα.
  • Ο φακός δεν είναι τόσο άνετος όσο στην αρχή.
  • Ο φακός σας βεντουζάρει στο μάτι ή τον αισθάνεστε στεγνό.
  • Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, απομακρύνετε τον φακό και συμβουλευτείτε αμέσως τον εφαρμοστή σας.
  • Οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής κατάστασης. Η ταχεία διάγνωση και θεραπεία είναι ουσιώδης για να προληφθεί σοβαρή ζημιά στα μάτια σας.
Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα , θα πρέπει να κάνετε μία απλή αυτοεξέταση ματιών ελέγχοντας:
  • Πώς αισθάνεστε τους φακούς στα μάτια σας
  • Πώς φαίνονται τα μάτια σας φορώντας τους φακούς
  • Αν συνεχίζετε να βλέπετε καλά μετά από αρκετές ώρες χρήσης.

Η χρήση γυαλιών είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε ξηρά περιβάλλοντα εργασίας ή ατμόσφαιρες με σωματίδια σκόνης ακόμα και μπροστά στον υπολογιστή. Να έχετε πάντα μαζί σας μία θήκη με υγρό καθαρισμού, σταγόνες ενυδάτωσης και τα γυαλιά σας, έτσι ώστε σε περίπτωση που αισθάνεστε άβολα με τους φακούς, να μπορείτε να τους αφαιρέσετε. Η χρήση κάποιων φαρμάκων (όπως αντισυλληπτικά ή αντικαταθλιπτικά) μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στην όραση ή στην ανοχή των φακών

!!! ΠΟΤΕ & ΠΑΝΤΑ !!!

  • ΠΟΤΕ μην αγοράζετε φακούς επαφής στην τύχη χωρίς να σας γίνουν οι απαραίτητες εξατομικευμένες μετρήσεις από τον οπτομέτρη σας.
  • ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε φυσιολογικό ορό, νερό βρύσης, σάλιο ή οτιδήποτε άλλος εκτός από τα προτεινόμενα διαλύματα ειδικά για τους φακούς σας, διότι κινδυνεύετε με μόλυνση των ματιών λόγω μικροβίων.
  • ΠΟΤΕ μην κοιμάστε φορώντας τους φακούς επαφής.
  • ΠΟΤΕ μην φοράτε τους φακούς για μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα π.χ. τον μηνιαίο φακό τον αντικαθιστάτε μετά από 30 ημερολογιακές ημέρες ανεξάρτητα από το πόσο τον έχετε χρησιμοποιήσει.
  • ΠΟΤΕ μην ξαναχρησιμοποιείτε το ίδιο διάλυμα.
  • ΠΟΤΕ μην αφήνετε τους φακούς σας σε ζεστά μέρη π.χ. κοντά σε καλοριφέρ.
  • ΠΑΝΤΑ να πλένετε τα χέρια σας με απαλό σαπούνι, να τα ξεβγάζετε προσεκτικά και να τα στεγνώνετε με πετσέτα χωρίς χνούδι.
  • ΠΑΝΤΑ να αφαιρείτε τους φακούς πριν να κάνετε ντους ή κολυμπήσετε σε πισίνα ή στην θάλασσα, γιατί ο κίνδυνος από μόλυνση μικροβίων είναι μεγάλος.
  • ΠΑΝΤΑ να συνεννοείστε με τον οπτομέτρη σας εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής σε κάποια αθλητική δραστηριότητα.
  • ΠΑΝΤΑ να έχετε μαζί σας σταγόνες ενυδάτωσης καθώς και τα γυαλιά οράσεώς σας.
  • ΠΑΝΤΑ να απευθύνεστε στον οπτομέτρη σας για οτιδήποτε ασυνήθιστο ή ανησυχητικό σύμπτωμα παρατηρήστε στα μάτια σας.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ τα μάτια σας είναι πολύτιμα και δεν είναι ίδια με του διπλανού σας! Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με την χρήση των φακών επαφής προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένες κινήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα: 2106819323, Χαλάνδρι, 2273038168, Σάμος ή στείλτε μας email στην διεύθυνση: cl@kapolis.gr