Διαθλαστικές ανωμαλίες των ματιών
Υπερμετρωπία

Η εικόνα στο μάτι δημιουργείται όταν οι ακτίνες του φωτός, με τη βοήθεια του φακού, συγκεντρώνονται πάνω σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια, που ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Όταν οι ακτίνες αυτές δε συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή όπως θα έπρεπε αλλά πίσω από αυτόν, το αποτέλεσμα είναι θολή όραση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υπερμετρωπία και μπορεί να οφείλεται είτε στο μικρότερο μέγεθος του ματιού από το συνηθισμένο, είτε στη μικρή δύναμη του κερατοειδή ή του φακού.

Η υπερμετρωπία μπορεί να μη γίνει αντιληπτή άμεσα αφού ένας εσωτερικός μηχανισμός του ματιού μπορεί να προσαρμόζει τον φακό με τέτοιο τρόπο ώστε η όραση να μην είναι θολή. Για αυτό το λόγο, τα συμπτώματα κάποιες φορές γίνονται αντιληπτά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η υπερμετρωπία αντιμετωπίζεται κυρίως με δύο τρόπους: με τη χρήση γυαλιών οράσεως ή με φακούς επαφής. Και οι δύο τρόποι έχουν προτερήματα και μειονεκτήματα.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Τα γυαλιά, πέρα από την χρηστική τους αξία, αποτελούν πλέον και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας και της αισθητικής μας. Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης καθώς μπορούμε να τα φοράμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ή όποτε τα χρειαζόμαστε, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Οι φακοί επαφής από την άλλη δεν επηρεάζουν την εμφάνισή μας, δίνοντας ελευθερία στην επιλογή του στύλ μας. Όμως, η πολύωρη χρήση τους, ενδέχεται να περιορίσει το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζονται τα μάτια μας. Φορώντας καθημερινά για κάποιες ώρες τα γυαλιά, εξασφαλίζουμε την πολύτιμη υγεία των ματιών μας, η οποία κινδυνεύει με την ανεξέλεγκτη χρήση των φακών επαφής.

Σε περιπτώσεις υψηλής υπερμετρωπίας, η επιλογή των σκελετών γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες θα καθορίσουν τον ιδανικό συνδυασμό σκελετού και φακών, για την επίτευξη του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Αντιθέτως, στους φακούς επαφής δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί.

Οι φακοί επαφής προσδίδουν μία άνετη όραση αφού μας εξασφαλίζουν ένα πλήρες οπτικό πεδίο χωρίς την παρεμβολή σκελετού. Επιπλέον, οι φακοί επαφής προσδίδουν σταθερή, ασφαλή και καθαρή όραση σε όσους αθλούνται. Αντιθέτως τα γυαλιά επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες και μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση στην όραση ή ακόμα και τραυματισμό.

Τα γυαλιά εφαρμόζονται πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση. Αντιθέτως, η εφαρμογή των φακών επαφής είναι μία εξειδικευμένη και χρονοβόρα διαδικασία, όπου πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια όλες οι προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζεται μία μακροχρόνια χρήση χωρίς προβλήματα.

Μια άλλη προσέγγιση αντιμετώπισης της υπερμετρωπίας είναι η χειρουργική επέμβαση με laser. Σήμερα, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, ανάλογα με το πρόβλημα και την κατάσταση του ματιού. Ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρό σας, θα καθορίσει αν πληρείτε τις προϋποθέσεις για να προχωρήσετε στην επέμβαση.

Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι την επόμενη κιόλας ημέρα η όραση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής. Όμως, αν και σε πολύ μικρό ποσοστό, δε θα πρέπει κανείς να αγνοήσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η επανεμφάνιση του προβλήματος σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό μετά από κάποιο διάστημα, ή ακόμα και η απώλεια της όρασης. Γι' αυτό, ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι ενήμερος από την αρχή για τις πιθανότητες των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν κατά την χειρουργική επέμβαση καθώς και για τα ποσοστά επιτυχίας.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

Ο βαθμός της υπερμετρωπίας θα καθορίσει τον δείκτη διάθλασης. Ο δείκτης διάθλασης είναι η τιμή η οποία δείχνει το πάχος του φακού που θα χρησιμοποιήσουμε, μιας και οι υπερμετρωπικοί φακοί έχουν περισσότερο πάχος στο κέντρο και λιγότερο στην περιφέρεια. Σε αυτούς τους φακούς υπάρχει και η δυνατότητα ασφαιρικού σχεδιασμού, όπου το αποτέλεσμα είναι ένας λεπτός φακός, ειδικά στο κέντρο του, με πιό επίπεδες επιφάνειες, λιγότερο βάρος και μικρότερες παραμορφώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή ενός μεσαίου μεγέθους σκελετού, αντί για έναν με πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή διάμετρο είναι η καταλληλότερη, για ένα αισθητικά άψογο αποτέλεσμα με τον λεπτότερο δυνατό φακό. Σε κάθε περίπτωση, ο οπτικός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει σε μια σωστή επιλογή φακού και σκελετού.