Παιδική Όραση
Παιδί και Όραση

Η όραση θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις μας, για αυτό θέλουμε να είναι σωστή από την παιδική μας ηλικία και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό πρόβλημα στα μάτια ενός παιδιού όσο πιο νωρίς γίνεται. Τα παιδιά μπορεί να έχουν μυωπία, υπερμετρωπία ή ακόμα και αστιγματισμό.

Θα ξεκινήσουμε με την υπερμετρωπία, η οποία εμφανίζεται από την γέννηση και θεωρείται φυσιολογική. Αυτό γίνεται, διότι οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή και όχι επάνω σε αυτόν, λόγω του μικρού μεγέθους του ματιού του παιδιού. Η υπερμετρωπία αρχικά αυξάνεται μέχρι την ηλικία των πέντε ετών περίπου και έπειτα όσο μεγαλώνει το παιδί σταδιακά μειώνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις τελικά θα μείνει μικρός βαθμός υπερμετρωπίας ή καθόλου που είναι και το συνηθέστερο. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν τα παιδιά είναι κυρίως η θολή όραση, η κούραση και σπανιότερα ο πόνος στα μάτια κυρίως στην κοντινή εργασία με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το διάβασμα. Ένα άλλο πρόβλημα όρασης που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι η μυωπία κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά από αυτόν. Μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ πέντε και δεκαπέντε ετών και συνήθως σταθεροποιείται περίπου στα είκοσι. Θα αντιληφθούμε ότι το παιδί έχει μυωπία αν παρατηρήσουμε ότι μισοκλείνει τα μάτια του, αν πλησιάζει πολύ κοντά στην τηλεόραση ή αν δυσκολεύεται να αντιγράψει από τον πίνακα.

Τέλος, ο αστιγματισμός μπορεί να συνδυάζεται είτε με την υπερμετρωπία είτε με την μυωπία. Σε αυτή την περίπτωση οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε περισσότερα, είτε μπροστά είτε πίσω από αυτόν. Συνήθως παραμένει σταθερός με μικρές αυξομειώσεις. Τα συμπτώματα που θα μας υποψιάσουν ότι το παιδί έχει αστιγματισμό είναι ο πονοκέφαλος στο διάβασμα ή όταν βλέπει τηλεόραση, η κούραση μετά από παρατεταμένη σχολική εργασία, η κίνηση του να πλησιάζει τα αντικείμενα που θέλει να δει κοντά στα μάτια του και όταν σκύβει πολύ όταν διαβάζει. Μπορεί να παρατηρηθεί επίσης και μία κλίση του κεφαλιού κατά το διάβασμα. Επίσης, έχουμε όλοι παρατηρήσει πως πλέον τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερες ώρες μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή αντίστοιχες συσκευές. Είναι βασικό οι γονείς να χειριστούν το θέμα αυτό με ασφάλεια και να είναι ενήμεροι για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Επίσης η οθόνη του υπολογιστή προσαρμόζεται ειδικά για χρήση από το παιδί και η συνιστώμενη απόσταση είναι 45-70cm. Τέλος, στην περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν προβλήματα όπως κόκκινα μάτια, συχνό τρίψιμο, ασυνήθιστη στάση σώματος ή κούραση απευθύνονται άμεσα σε κάποιον ειδικό.